Poput bombe je odjeknula vijest o još jednom, već drugom povratku Mirka Filipvića u UFC. S navršenih 40. godina hrvatski se borac vraća među najbolje, jer što u MMA svijetu nije u UFC-u nije prva liga boraca. Velik je to preokret, pogotovo nakon što je većina Mirku predvidjela skori kraj karijer. Ali ta karijera traje i traje i sada je Mirko ponovno na najvećoj sceni!

Krajem listopada 2011. godine Cro Cop je odradio svoju posljednju, desetu borbu u UFC-u. Poražen je tehničkim nokautom od Royja Nelsona što mu je bio treći poraz u nizu. Prije toga dva put je nokautiran, od Franka Mira i Brendana Schauba.

Predsjednik UFC-a Dana White zahvalio se tada hrvatskom borcu i zaželio mu da se zbog godina ostavi borbi. Mirko ga nije poslušao i vratio se kick-boksu, a onda opet i MMA-u u Japanu. Izgubio je i od Olejnika u Moskvi, ali su onda stigle dvije pobjede na Ishiijem od kojih je ova zadnja bila spektakularna. 'Vratio se high-kick', pisali su svjetski MMA portali i nedugo zatim spektakularni povratak u UFC!

''Postoje neke borbe koje bi zaista volio odraditi prije završetka karijere, riječ je o nekim revanšima koje želim više nego išta'', poručio je Mirko odmah nakon potvrde ove vijesti. Mirko je prvak u PRIDE-u, uzeo je i obnovljeni K-1, jedino je UFC, ako to možemo tako nazvati, crna ruka u njegovoj superbogatoj karijeri.

Gonzaga najviše peče, ali ima ih još

O kojima revanšima Mirko priča? Pobijedio jeu četiri borbe u najjačoj MMA organizaciji. Među njima i svog prijatelja Pata Barryja, te još davno Mustaphu Al Turka, nešto kasnije Eddieja Sancheza i Anthonyja Perosha. No, Mirko je izgubio one najbitnije borbe. Našao se na putu nekadašnjeg UFC prvaka Juniora dos Santosa, koji je i danas jedan od najboljih teškaša svijeta. Sumnjamo da će dobiti revanš s njim, barem ne još…

No, jedan poraz najviše peče Mirka, onaj spektakularni high-kick Gabriela Gonzage iz 2007. godine. Tu scenu ne želi gledati, ne može preko nje prijeći, ali sad je vrijeme za vraćanje dugova jer Gonzaga je i dalje u UFC-u. Baš poput Mirka, njegovi navijači žele vidjeti Gonzagu na podu kako bi izbrisali, ili barem pokušali, onu groznu scenu.

Cheick Kongo je također nakon toga slavio protiv Mirka, ali on je danas u Bellatoru. Ali tu su zato posljednja trojica koja su nokautima pobijedila hrvatsku legendu. Osim Gonzage, to je najgori dio njegove karijere. Ta crna godina dana, od rujna 2010. do listopada 2011., kada su ga nokautirali Frank Mir, Brendan Schaub i Roy Nelson. Miru je naletio na koljeno, Schaubu je bio već bio razbijen nos...

Svi su oni i dalje tu te bi vrlo lako mogli vidjeti revanše. Mirko je prvu borbu najavio već za tri mjeseca, jedva čekamo ime prvog protivnika u osvetničkom povratku legende slobodne borbe.

Istina, Mirko nikad nije volio UFC-ov kavez, ali to je mjesto u kojem se posljednjih godina bore najbolji na svijetu, kao nekad u Prideu. Kada bi tamo vratio neke stare račune, Mirko bi mogao u miru završiti karijeru...

gol.hr