Samo tijekom ove godine zabilježeni su masovni hakerski napadi u kojima su ukradeni brojni osobni podaci (među njima i korisnička imena i lozinke) za brojne servise kojima se služe milijuni ljudi. Jedan australski tinejdžer tvrdi kako je pronašao savršeno rješenje za problem s lozinkama – umjesto korištenja slova, brojki i znakova, kao lozinke trebali bi koristiti fotografije.

Sam Crowther ovo je rješenje predstavio na PasswordsCon konferenciji u Las Vegasu te njegova aplikacija korisnicima omogućuje da na svojim mobilnim uređajima odaberu fotografiju koja će im služiti kao lozinka za pristup web servisima, a ta će se fotografija onda pretvoriti u 'nevjerojatno dugu lozinku', odnosno imat će čak 512 znakova.

Crowther kaže kako lako možemo zapamtiti fotografije s telefona koje ćemo vezati uz određene servise i koristiti ih kao šifre – ako se netko dokopa vašeg telefona i fotografija, on neće moći znati koja se konkretna fotografija koristi kao šifra (pogotovo što brojni korisnici imaju više stotina i tisuća fotografija pohranjene u svojim telefonima).

Ovo je odličan način za borbu protiv malwarea i špijuniranja korisnika, ponajviše keylogging softvera, a ako fotografiju izbrišete, lako ćete moći odabrati novu fotografiju kao šifru, pohvalili su ovu ideju na CNN-u. Ovaj mladić trenutno je odustao od studiranja kako bi radio na razvoju svoje aplikacije nazvane uSig te je njegov moto: 'Slika vrijedi više od tisuću lozinki'.

Stručnjak za cyber sigurnost Per Thorsheim, koji je organizator konferencije, rekao je da Crowtherova ideja obećava i daje nam toliko potreban svjež pristup trenutnom načinu na koji koristimo lozinke, no napomenuo je kako je ta ideja i dalje nedokazana i treba je ispitati u praksi.