Popriličan je broj gumbića i prekidača u automobilu koji se rijetko ili nikada ne koriste, a često vozači ni ne znaju njihovu pravu funkciju. Jedan je od takvih prekidač za recirkulaciju zraka koji se nalazi kod komandi klima-uređaja, a ima dvije vrlo važne funkcije.

Uključenjem ili isključenjem ovog prekidača otvara se ili zatvara dotok svježeg zraka. Najbolje je da je dotok zraka u najvećem broju slučajeva omogućen, ali postoje situacije kada se on obavezno mora isključiti. Prije svega, to su situacije kada je došlo do zastoja u tunelima ili javnim garažama. Tada se oko automobila nakupljaju otrovni ispušni plinovi i preporučljivo je zatvoriti im dotok u kabinu vozila. Slično je i u gradskim gužvama, iako je u tom slučaju isključivanje dovoda zraka tek pitanje komfora, a ne sigurnosti vozača i putnika u vozilu.

Međutim, zaboravlja se kako je ovaj prekidač vrlo bitan i u zimskim uvjetima vožnje, odnosno u trenutku kada se želi što prije odmrznuti vjetrobran te kasnije spriječiti njegovo zamagljivanje. I tada taj gumbić mora biti uključen, kako bi automobilom cirkulirao isključivo zrak iz kabine koji je već zagrijan samim sustavom grijanja automobila.

U nastavku vas podsjećamo na još nekoliko glavnih koraka koje morate napraviti kada krećete u vožnju u zimskim uvjetima kada su temperature ispod nule, odnosno kada pada snijeg.

1. Provjerite jesu li vam isključeni brisači i startajte motor

Pri velikoj hladnoći vrlo je izvjesno da su brisači doslovno zalijepljeni za vjetrobran. Kako se ne bi oštetili, obavezno ih isključite. Uključite grijanje u režimu rada za odmrzavanje stakla te provjerite je li uključena i recirkulacija zraka. Uključite i grijač stražnjeg stakla te grijanje sjedala, ako imate tu funkciju.

2. Očistite snijeg s automobila (ako ga ima)

Dobro znamo da je to utrošak vremena i gnjavljenje, ali potrošite tih nekoliko minuta. Nemojte zaboraviti skinuti snijeg s krova, jer ćete u protivnome imati lavinu na vjetrobranu već prilikom prvog kočenja. Također, obavezno očistite masku automobila, odnosno mjesto gdje prema motoru ulazi zrak, jer se nerijetko dogodilo da je čak i na velikoj hladnoći došlo do pregrijavanja motora.

3. Postružite stakla (ali pažljivo)

Dok se automobil grijao iznutra, a vi ste bili zaposleni micanjem snijega, vjerojatno se već počeo topiti led na staklima. Uklonite ga do kraja, ali uvijek koristite plastične strugalice. Ako koristite nešto metalno i oštro, lako može doći do oštećenja stakla.