Iako izgleda dekorativno, sedmolist u vrtu prava je napast. Pustite li ga da se razmnožava kako hoće, zagušit će vam cijeli vrt, a mnoge biljke će odumrijeti. Naime, sedmolist stvara tako gust pokrivač da sve ispod njega i oko njega odumire, a omiljeno mu je mjesto polusjena oko voćaka. Poput trava, proizvodi rizome - podzemne stabljike, koje pomažu biljci u širenju putem samoumnožavanja. Ovaj agresivni korov ima jako dugo korijenje koje je pronađeno čak sedam metara ispod razine zemlje pa ga je živa muka iskorijeniti, ali ima načina. Evo kako.

Prvo uklonite nadzemni dio biljke. To neće puno pomoći jer će u zemlji ostati tanki dijelovi korijena iz kojeg će izrasti nove biljke, ali je nužno. Nakon toga na mjestu gdje raste sedmolist gusto posadite krumpir dvije do tri godine zaredom. Razmak neka bude samo 15 centimetara između gomolja, kako bi krumpir sedmolistu oduzeo svjetlost.

S druge stane, mnogi ne znaju da ima i koristi od sedmolista - primjerice, jestiv je. Jedu se mladi listovi, a fini su u varivima, juhama ili kao prilog. Može se jesti sirov ili kuhan, a posebno je ukusan pomiješan sa svježom salatom. Listovi u bogati vitaminom C - ima ga više od limuna, a okus im je sličan mješavini peršina i celera.

Izvor: Dom i dizajn