Prvi put od 1973. godine Sjedinjene Američke Države zasjele su na prvo mjesto najvećih proizvođača nafte na svijetu, sudeći prema preliminarnom izvještaju Ministarstva energetike, piše CNN.

Prema njihovim podacima, SAD je u kolovozu dnevno proizvodio ko 11 milijuna barela nafte, čime su nadmašili dosad vodeću Rusiju. To je ujedno i prvi put nakon 1999. da SAD proizvodi više nafte od Rusije.

 - Ovo je povijesni doseg i podsjetnik svima da se nikada ne klade protiv američke naftne industrije - rekao je čelnik konzultantske tvrtke Rapidan Energy Group, Bob McNally.

Do naftnog booma u SAD-u došlo je zbog crpljenja nafte iz škriljevca, zbog čega se američka proizvodnja u zadnjih deset godina više nego udvostručila. Nova proizvodnja uglavnom je koncentrirana u južnim državama SAD-a, ponajprije Teksasu i dijelom Novom Meksiku - tamo se nalazi Permijski bazen, veliki komad zemlje bogat nalazištima nafte.

Zbog tih je nalazišta proizvodnja u Teksasu skočila na gotovo šest milijuna barela nafte dnevno čime bi, da je neovisna država, ova savezna država SAD-a bila treći proizvođač nafte u svijetu.

Ono što će Amerikance dodatno razveseliti je i prognoza prema kojoj bi na prvom mjestu globalnih proizvođača nafte mogli ostati i cijele sljedeće godine, ispred Rusije i Saudijske Arabije. Tako procjena američke Administracije za energetske informacije (EIA) kaže da će SAD sljedeće godine proizvoditi 11,5 milijuna barela nafte dnevno.

Spomenimo još i da najveće naftne rezerve nema ni jedan od top tri globalna proizvođača nafte, nego je to osiromašena Venezuela u kojoj je zbog korupcije i lošeg upravljanja industrijom proizvodnja znatno pala od zlatnih dana sredinom 2000-ih, piše Jutarnji.hr.