Udruga GRDPP "Djeca Nade“ je nevladino, nestranačko udruženje roditelja djece s posebnim potrebama. Rad Udruge je javan.

Dužni smo informirati članove Udruge, da se Upravni odbor obratio nadležnim državnim institucijama, vezano za  rješenje nekih pitanja o radu. Grupa roditelja je pokrenula pitanje o odgovornosti u radu predsjednice Udruge revoltirani njenom izjavom u Narativnom izvještaju : ,,Jedini problem u radu sa našim korisnicima nam predstavljaju roditelji“, radi kršenja Statuta Udruge  i provođenja samovolje u radu.

 Roditelji su postavili pitanje o financijskom poslovanju Udruge.

U izvještaju o ostvarenim prihodima nisu navedeni  svi prihodi. Izostavljeni su prihodi od: članarina, izložbe, sajmovi i dr., a u rashodima navedeni iznosi se ne podudaraju  u završnom računu i Izvještaju općinskom vijeću. Navodimo samo neke primjere od više uočenih: završni račun konto 405/0 putni troškovi  1.438,18 KM a u Izvještaju OV 1.726,28 KM, konto 408/10 ostali troškovi  3.699,39 KM.

Iako po Zakonu nije nužno da financijsko poslovanje neprofitabilnog udruženja vodi certificirani računovođa  Udruga izdvaja 800,00KM za troškove obračuna a po zahtjevima članova Udruge koji su u potrebi (liječenje i loše imovinsko stanje) izdvaja 400 KM. Veliki broj zahtjeva za pomoć se odbija.

Roditelji zaključuju da Udruga ne radi u duhu dobrog domaćina nenamjenskim trošenjem novca, i zahtijevaju promjene u smislu: namjenskog trošenja novca, volonterskog rada članova, uključivanje  stručnih osoba: defektologa, radnog terapeuta, logopeda i dr. u rad sa djecom s teškoćama u razvoju, i pomoći članovima kojima je pomoć potrebna.

Kordinatoricu projekta koji se realizira kroz radionice pozivamo da objavi imena članova koji su uključeni u projekat i s obzirom da projekat traje još 8 mjeseci prezentira plan rada.

Ovim putem pozivamo sve roditelje koji imaju djecu s teškoćama u razvoju a nisu članovi Udruge „Djeca Nade“ Prozor-Rama da se učlane jer učlanjenjem steći ćete nove prijatelje koji će razumjeti  vaše probleme i na temelju osobnog iskustva znati pružiti pomoć i dati pravovaljanu informaciju, nestat će osjećaj usamljenosti! DOBRO DOŠLI!

Svim donatorima zahvaljujemo a prijatelje iz Salzburga  pozivamo na druženje kada budu u posjeti rodnom kraju, trebat ćemo Vašu pomoć za realizaciju ideje o osnivanju dnevnog centra za osobe s invaliditetom.
 
                                                                                                                                        UPRAVNI ODBOR
Demant na otvoreno pismo
 
Obraćam se kao predsjednik Upravnog odbora i predsjednik Udruge građana roditelji djece s posebnim potrebama „DJECA NADE“ Prozor-Rama.

Zaista mi nije jasno kako jedan ugledan web portal može objaviti neko priopćenje bez potpisa i izjašnjavanja koje osobe stoje iza istog.  Kao predsjednik Upravnog odbora tvrdim da u potpisu ne može samo stajati Upravni odbor nego potpisani članovi odbora. Pojedini članovi Upravnog odbora bojkotiraju rad udruge, ne odazivaju se na redovne sastanke odbora, a također ne sudjeluju na radionicama i druženjima naših korisnika iako su uredno pozvani.

Zamolili bi „nezadovoljne roditelje“ ako nešto citiraju nek misao do kraja završe(„Jedini problem u radu sa našim korisnicima nam predstavljaju roditelji koji ne žele svoju djecu uključiti u druženja. Velika većina roditelja ne vidi dobrobit u druženju svoje djece u dolasku na naše radionice. Smatraju da je bolje da se novčana sredstva podijele među korisnicima nego da se uradi nešto konkretno za njihovu djecu (da se djeca druže, nešto novo nauče, vide ...) traže nešto a sami se ne žele konkretno uključiti u rad“) u koliko su se osjetili prozvanim u toj izjavi.

Sredstva iz Proračuna općine Prozor-Rama su namijenjena za rad i opstanak  UG RDPP „DJECA NADE“ Prozor-Rama, a dio tih sredstava se po našem financijskom planu odvoji za sve članove udruge (čak i one sa trenutnim boravištem van općine Prozor-Rama). Korisnicima  nastojimo ravnopravno pomoći uz određene kriterije odobravamo jednokratnu novčanu pomoć, a ne pomoć za „nepotpune – neovjerene račune, dovoz drva, kupnju ovaca, pokvarenog bojlera i slično. Također, sredstva iz stavke prijevoza se odnose na prijevoz korisnika druženja, izlete, sudjelovanje na sajmovima, okruglim stolovima i treninzima van područja općine Prozor-Rama. Sredstva iz donacija se također troše sukladno zamolbama za donacijama.
Za transparentan financijski rad udruge moramo imati angažiranog računovođu, koji će voditi računa o završnom računu kao i obračunima obrazaca bilance stanja i bilance uspjeha koje redovno  predajemo u AFIP i na kojima u potpisu jasno stoji certificirani računovođa. Svi obračuni koje smo predali u protekle četiri godine su u redu.
Sa roditeljima smo u siječnju ove godine uradili anketu u kojoj su se trebali izjasnit što im se ne sviđa, što bi mijenjali,koje su stručne osobe potrebne njihovom djetetu da se mogu pokušati angažirati, a istu nisu htjeli  popuniti roditelji koji trenutno izražavaju nezadovoljstvo u radu.

Sve naše aktivnosti možete vidjeti na web portalima kao i facebook stranici UG RDPP „DJECA NADE“ Prozor-Rama, što znači da ništa nije sakriveno.

Pozivamo grupu nezadovoljnih roditelja da se uključe u naš rad i realizaciju naših projektnih aktivnosti, a ne da vrše segregaciju po bilo kom osnovu. Također, iste roditelje pozivamo da ne vrše pritisak na članove da potpišu bilo kakvu peticiju. Došli smo do saznanja da određene osobe dolaze na kućnu adresu,te inzistiraju na potpisu iako roditelji- korisnici ne znaju što su potpisali. Po gradu zaustavljaju roditelje,ispred prostorija udruge, zovu ih telefonom, remete privatnosti istih da  bi pričali neistine i uvjeravali ih u svoje laži. Izborno – izvještajna skupština UG RDPP „DJECA NADE“ Prozor-Rama je jasno pokazala za što su pojedini roditelji, a za što je većina roditelja ili staratelja naših korisnika.

Iz svega navedenog jasno se vidi da je grupi nezadovoljnih roditelja cilj iznošenja neistina  i rušenje ugleda Udruge, a zbog stjecanja vlastite koristi a ne dobrobiti svih članova Udruge.

Predsjednik Upravnog odbora UG RDPP „DJECA NADE“ Prozor-Rama

Milijana Beljo

Nadzorni odbor UG RDPP „DJECA NADE“ Prozor-Rama

Sabahudin Motika -

Šimun Krajinović -

Marija Burečić -

UG RDPP „DJECA NADE“ Prozor-Rama
Milijana Beljo- predsjednica