Proizvođač sportske opreme Number 1 proširio je svoje poslovanje novom tvornicom tekstilne proizvodnje sportske opreme, koja je jučer otvorena u Jablanici.

-Ovo je rezultat našeg rada u proteklom peridou. Poslije pet godina rada došli smo u situaciju da sportsku opremu brenda “Number 1” nosi preko 1000 sportskih klubova u Bosni i Hercegovini, regiji i Europi. To je dokaz da smo na pravom putu i da ćemo i dalje nastaviti naše širenje. Poslovna jedinica broj tri u Jablanici počinje sa radom i osigurano je zaposlenje za 50 radnika koji su u zadnjih nekoliko mjeseci prolazili kroz obuku. Nakon prve faze ide i druga faza gdje ide obuka nove grupe radnika. U konačnici, kada tvornica bude radila u punom kapacitetu planirano je zaposlenje 150 radnika, kazao je Nihad Selimović, osnivač brenda “Number 1".

On je dodao kako je jedan od najvažnijih čimbenika zbog čega je firma poslovnu jedinicu dovea i u Jablanicu i košarkaška legenda Mirza Teletović.

-To je čovjek koji je poslije svjetske karijere mogao da izabere grad u svijetu gdje će živjeti, a on se odlučio za svoju Jablanicu. On sva svoja poznanstva i veze koristi da doprinese razvoju Jablanice, kazao je Selimović.



Načelnik Jablanice, Damir Šabanović istaknuo je kako Jablanica svakom investitoru stoji na raspolaganju, javlja Jablanica live.

–Po preuzimanju dužnosti prvo što sam pitao je što je sa investitorom na Gornjoj Koloniji. Rekao sam da ga se treba zvati što prije da pitamo jesu li odustali ili nisu. Svi znamo šta je pandemija u svijetu uradila i tragovi panedmije su svuda oko nas. Upoznali smo se, uspostavili suradnju i rekao sam da općina Jablanica svakom investitoru stoji na raspolaganju, poručio je Šabanović.

Tvornica se nalazi na lokaciji nekadašnjeg Unisa, a investicija je vrijedna više od dva milijuna KM. Proizvodit će se trenerke, dresovi, jakne, ruksaci, šatori…, zapravo sve za sport i planinarenje, a ono što je najbitnije od svega jeste činjenica da će Jablaničani, koji su u svom gradu prije rata imali izuzetno jaku industriju, napokon imati priliku da biraju između ostanka i odlaska iz Jablanice.