Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dopisni član otvorio je danas Stručno-znanstveni skup „Školstvo-stanje, problemi, perspektiva, vizija“ koji je organizirala Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH.

U pozdravnom obraćanju je kazao:

„Poštovani predsjedniče HAZU-a,

poštovani kolege profesori, znanstvenici,

čelnici prosvjetnih, kulturnih i društvenih institucija,

sudionici Skupa, dame i gospodo,

iskreno sam počašćen pozivom obratiti Vam se s nekoliko pozdravnih riječi i otvoriti ovaj Skup. To, prije svega, iz razloga što je tema izraz prepoznavanja aktualnoga trenutka, prepoznavanja nužnosti objektivnoga sagledavanja ukupnoga stanja u našemu školstvu i, na koncu, prepoznavanja nužnosti djelovanja u smjeru otklanjanja nedostataka, korigiranja manjkavosti i pravljenja iskoraka koji se od sviju nas očekuje – iskoraka koji će značiti hvatanje koraka s onim što će sutrašnjica od naših mladih tražiti.

Mi smo, kao Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, učinili i činimo čitav niz koraka kojim smo osjetno unaprijedili životni i radni standard naših prosvjetnih djelatnika, značajno poboljšali razinu i uvjete školovanja za naše učenike i studente, tehnički obnovili škole, podigli primanja nastavnicima i profesorima, upravo rješavamo zapošljavanje više od 200 djelatnika u školstvu, stalno podupiremo rad našega Sveučilišta…

Učinili smo sve što je u našoj moći kako bismo stvorili nužne preduvjete i za one suštinske izmjene kada govorimo o kakvoći našega obrazovno-odgojnog sustava. Čak, i na tomu tragu, financijski i kadrovski podržavamo započeti proces koordinacijskih međužupanijskih priprema za provedbu nužne kurikularne reforme kada govorimo o hrvatskomu nastavnom planu i programu za osnovno i srednje obrazovanje.

Međutim, duboko smo svjesni realnosti, svjesni stvarnih nedostataka, rekao bih zastarjelosti ili neadekvatnosti u odnosu onoga što naš prosvjetni sustav nudi i onoga što društvo odnosno tržište rada pa i život danas traži.

Rezultati provedenih međunarodnih istraživanja kada govorimo o učeničkim postignućima u smislu primjene usvojenih znanja učenika u BiH, objavljivani u rasponu od 2018. do 2020. godina, nisu zadovoljavajući. Oni su poziv na buđenje koje svi mi, kao društvo, politika i vlast, moramo prepoznati!

Raduje me, stoga, što je u ovomu trenutku došao ovakav skup te koristim prigodu uputiti iskrenu čestitu organizatoru – Hrvatskoj akademiji za znanost i umjetnost u BiH – i njezinu predsjedniku, akademiku Mladenu Bevandi, a svima vama, poštovani kolege, zaželjeti produktivnu razmjenu znanja i iskustava, za našu opću društvenu dobrobit koja će se iz ovoga izroditi.

Ovim Stručno-znanstveni skup ''Školstvo – stanje, problemi, perspektiva, vizija budućnosti'' proglašavam otvorenim“.

Inače, program rada skupa obuhvaća izlaganja uglednih akademika, profesora, pedagoga i psihologa, a dotiče se svih stanja i problema u školstvu ali i vizija kojim bi se moglo poboljšati školstvo na našem području.