Tajvanska tvrtka Foxconn,  koja proizvodi dijelove za Apple i Samsung, navodno je otpustila 60.000 radnika u jednoj tvornici u Kini i zamijenila ih robotima.

Tvrtka je tako  smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 zahvaljujući uvođenju robota, prenio je kineski list South China morning post.

Iz tajvanske tvrtke su potvrdili da je najveći dio proizvodnih poslova automatiziran, ali su istaknuli da to ne znači dugoročni gubitak radnih mjesta.

Foxconn je, također, izrazio želju za povećanjem automatizacije, ali i za istovremenim zadržavanjem značajne proizvodne snage u Kini.

"Koristimo robotički inženjering i druge inovativne proizvodne tehnologije kod radnji koje se ponavljaju, a kroz trening omogućavamo našim zaposlenima da se fokusiraju na elemente dodatne vrijednosti u procesu proizvodnje", navodi se u priopćenju tajvanske tvrtke dostavljenom britanskom javnom servisu BBC.

U posljednjih nekoliko godina, kineske tvornice su investirale velika sredstva u robotiku, a od rujna 2014. godine, preko 500 tvornica u pokrajini Guangdong je potrošilo skoro 630 milijuna dolara na robote.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju na ozbiljne posljedice automatizacije po tržište rada, poručujući da bi u naredna dva desetljeća 35 posto radnih mjesta moglo nestati, prema studiji koju su sprovele konzultantska tvrtke u suradnji s Oxfordom.