Europska unija odlučna je u tome da donese odluku kojom bi se uveo red na tržište punjača elektroničkih uređaja (prvenstveno pametnih telefona). No, kako bi se ta odluka mogla donijeti, potrebna je revizija nekih drugih, aktualnih Direktiva.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) predstavljen je nacrt stajališta Europskog parlamenta o reviziji Direktive o radijskoj opremi koja predviđa uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i drugu elektroničku opremu.

U Europskom parlamentu ubrzano radimo na zakonodavnom prijedlogu kojim ćemo konačno građanima omogućiti da mobitele pune jednim punjačem. Otpor prema ovom zakonu uistinu je neviđen. Više od deset godina tehnološke kompanije uporno su lobirale protiv uvođenja jedinstvenog punjača, a dolaskom u Europski parlament odmah sam počeo raditi na ovoj inicijativi pa smo već početkom 2020., nakon samo šest mjeseci mandata, donijeli Rezoluciju o jedinstvenom punjaču čiji sam supotpisnik.

Zakon koji je sada u postupku i prema kojem bi USB-C postao standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre rezultat je upravo Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020., istaknuo je hrvatski parlamentarac Tomislav Sokol, jedan od supotpisnika Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020. i nadodao da mu se redovito, kad je riječ o punjačima, javljaju nezadovoljni potrošači, prenosi Zimo.

Potrošači su nezadovoljni jer s mobitelom često moraju kupovati i punjače iako ih već nekoliko imaju pospremljenih kod kuće. Ovim zakonom razdvojit ćemo prodaju mobilnog uređaja od prodaje punjača, a očekujem da će time i cijene uređaja biti niže.

Također, potrošače posebno iritira kad za svoje pametne telefone, satove i bežične slušalice moraju koristiti različite punjače. To jednostavno nije prihvatljivo ni s ekološkog, a niti s financijskog stajališta. Zato se sada borim da u primjenu novog zakona uključimo što je više moguće elektroničke opreme, dodao je Sokol.

Podsjetimo, Europska komisija procjenjuje da potrošači u kućama u prosjeku imaju tri punjača za mobitele. Također, Komisija procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.

Kako bi to potaknula, Komisija je u rujnu 2021. predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za videoigre.