Koronavirus znatno je utjecao na sve oblasti kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegvoini. Poljoprivrednici i dalje rade, siju i uzgajaju kao prije pandemije, međutim, kako je za Dnevni avaz rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Problema u poljoprivredi uvijek ima. Na početku pandemije se činilo da se vlast probudila i to na svim raazinama. Svi su se tada uključili u pomaganje i da se poveća proizvodnja. To je dobra strana. Međutim, imamo problem što se ništa ne radi strateški i s ciljem. Došli smo u situaciju da imamo višak robe. Imamo ogromne viškove mlijeka koje ne možemo plasirati. Imamo povećanu proizvodnju, a dobro smanjenu potrošnju", kaže Bićo.

Nema turista, nema dijaspore, građani štede, ostaju bez posla i manje troše. Ističe i da je dosta ugostiteljskih objekata zatvoreno, skoro svi hoteli, a oni su dobrim dijelom nabavljali mlijeko i ostalu robu.

"Imamo ogromne viškove proizvoda. To bi se moglo riješiti na razuman način, odnosno na logičan način. Tu bi se trebao državni ministar Košarac angažirati i da se smanji uvoz. Treba povući poteze kao što su smanjenje uvoza krompira, mesa i mlijeka, čega imamo viška dok se naše ne plasira", smatra Bićo.

Ponavlja da ih ugrožava uvoz, jer dolazi nekvalitetna jeftinija roba, a domaće stoji.

"Također, nisu mi jasne cijene u trgovinama. Otkupne cijene padaju, a to što se događa na policama to je do trgovaca. Mlijeko je jeftinije, cijena mesa se obara. S 4,20 je palo na 3,5 KM i opet su iste cijene ili više", kaže Bićo.

Gordana Bulić ispred Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzla kaže da nemaju prijava enormnih skokova cijena.

"Cijene su skoro pa iste, ali može biti i jeftinije. Domaći trgovci drže cijene, čak je pojedinih artikala pala cijena, ali možda ne dovoljno", kaže Bulić.

Kaže da je očito da mesari dobro zarađuju, ali da ostali poljoprivrednici i nemaju neke koristi što ima toliko rezerve.

"Paprike, rajčica i ono što je na izmaku sezone cijene su dosta porasle. Ono što se uvozi drži svoju cijenu. Mandarine su bile i pola marke, a sada su 1 KM. Kako je krenula pandemija, svi su se trudili i proizvoditi proizvode u svojim baštama što se također odrazilo na kupovinu na špijacama, tržnicama i prodavaonicama. Dosta je ugostiteljskih objekata zatvoreno, ali zato više kupujemo i kući pravimo", kaže Bulić.