Prošle godine astronomi su predstavili nove dokaze o postojanju neotkrivenog devetog planeta koji se krije na rubu Sunčevog sustava. Mada nitko još nije pronašao taj misteriozni planet, znanstvenike to ne sprječava u spekulacijama o njegovom podrijetlu.

Nove simulacije koje su predstavljene na sastanku Američkog astronomskog društva ukazuju da se radi o lutajućem planetu bez matične zvijezde kojeg je zarobilo naše Sunce.

Ukoliko doista postoji, pretpostavlja se da bi deveti planet mogao biti 10 puta veći od Zemlje, te 1.000 puta udaljeniji od Sunca u odnosu na naš matični planet.

Za usporedbu, Pluton je 40 puta udaljeniji od Sunca u odnosu na Zemlju, što znači da je deveti planet znatno dalje, pa se postavlja pitanje kako je došao tako daleko.

Astronom Mike Brown i njegov kolega astrofizičar Konstantin Batygin sa Sveučilišta Caltech razvili su teoriju po kojoj je deveti planet formiran u blizini Sunca kao i drugi planeti, no susjedstvo je bilo jako napučeno pa je izbijen na rub Sunčevog sustava poput biljarske kugle, prenosi Vidi.hr.

Druga mogućnost na koju ukazuju simulacije je da se doista radi o lutajućem planetu koji je svemirom putovao slobodno bez ikakve zvijezde i orbite sve dok ga nije zarobila gravitacija našeg Sunčevog sustava.  

James Vesper i Paul Mason sa Sveučilišta New Mexico State nedavno su proveli simulaciju koja je otkrila što bi se dogodilo kada bi lutajući planeti raznih veličina i putanja naletjeli na naš Sunčevi sustav. Oni su pokrenuli 165 simulacija, a u 60% slučajeva lutajući planet je izletio izvan Sunčevog sustava, no u 40% je bivao zarobljen i ostao u orbiti oko Sunca.

Mi se nadamo da će netko doista otkriti deveti planet, a tek potom se trebamo baviti istraživanjem njegovog podrijetla, no to je samo naše mišljenje.