Najveća društvena mreža na svijetu nedavno je otkrila i kako je bila metom najvećeg hakerskog napada do sada usmjerenoga prema krađi privatnih podataka njihovih korisnika. Odmah po otkriću velikog hakerskog napada u Facebooku su o svemu izvijestili nadležne organe, ali su i pokrenuli vlastitu istragu. Ona je sada izrodila prve rezultate, piše WSJ.

U Facebooku imaju razloga vjerovati kako iza ovog napada i krađe privatnih podataka stoji skupina hakera povezana s nečasnim namjerama, ali onima u komercijalnoj, a ne političkoj, domeni.

Naime, prošli veliki skandal u kojem su glavna meta bili Facebookovi korisnici bio je motiviran politički, jer je ilegalno prikupljene podatke kompanija Cambridge Analytica koristila za ostvarivanje ciljeva svojih klijenata, političkih stranaka i pojedinaca, koji su tako utjecali na izbore u SAD-u i referendum o Brexitu u Velikoj Britaniji, prenosi Bug.hr.

Ovoga puta, pak, politika nije imala prste u hakiranju. Najvjerojatnije je, kažu, veliku količinu privatnih podataka pokrao netko tko ih je imao namjeru koristiti za marketinške svrhe, odnosno spammanje i zavaravajuće oglašavanje. Na mreži su se navodno predstavljali kao marketinška kompanija.

Mogućnost da iza svega stoje neki državno sponzorirani akteri s političkim ciljevima za sada je isključena, kažu izvori bliski istrazi.

Kako bilo, vi i dalje možete vrlo lako provjeriti jesu li i vaši privatni podaci zbog Facebookove nepažnje završili tamo gdje nisu trebali.