Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su skenirali 2000 godina stare posmrtne ostatke koje se čuva u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

"Moj suprug Stanislaw, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primijetili u trbuhu poznati prizor za roditelje troje djece - malo stopalo!", rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropologinja i arheologinja sa Sveučilišta u Varšavi.

Daljnja analiza pokazala je cijeli fetus.

Znanstvenici koji rade na Projektu Varšavske mumije vjeruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 tjedana.

"Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tijekom mumificiranja", rekao je Wojciech Ejsmond s Poljske akademije znanosti, sudionik projekta.

"Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli pronaći nijedan sličan slučaj. To znači da je 'naša' mumija jedina na svijetu za koju je utvrđeno da je s fetusom", rekao je.

Ozarek-Szilke nagađa da je možda posrijedi pokušaj "kamufliranja trudnoće... ili je to možda imalo neko značenje povezano s vjerovanjima i ponovnim rođenjem u drugom svijetu".

Na osnovi analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je svećenik koji je živio između prvog stoljeća prije Krista i prvog stoljeća nove ere. Znanstvenici sada vjeruju da bi mogla biti i starija i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvarana, ali jedan sken pokazao je da je žena imala dugu kovrčavu kosu do ramena. Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju recenziranog časopisa Journal of Archaeological Science.

"Ovo je prvi poznati slučaj balzamiranog tijela trudnice... Otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće u drevna vremena i praksi povezanih s majčinstvom", navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku donesena u 19. stoljeću i postala je dio zbirke antikviteta na Sveučilištu u Varšavi. Čuva je se u Nacionalnom muzeju od 1917.