Sigurnosni stručnjaci otkrili su bazu podatka s više od 267 milijuna podataka, većinom brojeva mobitela i korisničkih imena Facebookovih korisnika, koja je gotovo dva tjedna bila objavljena na internetu bez ikakve zaštite.

Kako navodi ThereatPost, vjeruje se kako je objavljena baza pripadala kibernetičkim kriminalcima odnosno hakerima, a ne Facebooku te je ubrzo uklonjena.

Baza podataka koja je tako velika, vjerojatno je korištena za phishing ili slanje spama, pogotovo putem SMS-a, upozoravaju sigurnosni stručnjaci.

Još nije u potpunosti jasno kako je baza nastala ni tko je njome upravljao. Nagađa se kako su podaci ukradeni kroz Facebookov API za developere (alata koji programeri koriste kako bi razvijali različite aplikacije), prije no što je Facebook ograničio pristup telefonskim brojevima prošle godine, prenosi Zimo.co.

Druga je mogućnosti, možda i opasnija, da postoji sigurnosni propust u API-ju koji omogućava hakerima pristup korisničkim podacima i nakon što je taj pristup ograničen 2018. godine.

Dok se ne otkrije kako je baza nastala i tko sve ima te podatke u rukama, sigurnosni stručnjaci pozivaju na dodatan oprez.

Ako dobijete sumnjivu SMS poruku, čak i ako pošiljatelj zna vaše ime i osnovne informacije, budite posebno oprezni, upozoravaju stručnjaci.

Zanimljivo, baš kad je objavljeno da je na internetu otkrivena baza podataka Facebookovih korisnika, iz te društvene mreže objavili su kako više neće koristiti telefonske brojeve kako bi korisnicima preporučili potencijalne prijatelje.

U skopu velike akcije jačanja privatnosti korisnika, Facebook brojeve telefona koje je prikupljao u svrhu dvostupanjske autentifikacije računa, više neće koristiti u druge svrhe.

Ranije ove godine objavili su kako su uskratili oglašivačima pristup tim brojevima telefona, a sad će iste brojeve prestati koristiti za povezivanje ljudi.

Inače, nakon što je Facebook dogovorio s američkom Federalnom trgovinskom komisijom da će platiti kaznu jer se nisu pridržavali dogovora od prije nekoliko godina, krenuli su u jačanje privatnosti korisnika unutar tvrtke, prenosi Zimo.co.

Tako su imenovali novog šefa za privatnost Michaela Prottija koji je pokrenuo reviziju dosadašnje prakse i uvođenje novih. Tako bi Facebook trebao smanjiti količinu podataka koju prikuplja od korisnika, učiniti svoja pravila jasnijima, te uvesti jaču tehničku kontrolu nad kretanje podataka unutar i van tvrtke.