Džihadist zarobljen u nedavno oslobođenom iračkom gradu Mosulu otkrio je istražiteljima podatke o kampu za obuku terorista koji su imali zadatak izvoditi terorističke napade diljem Europe. Kako tvrde irački istražitelji, radi se o izuzetno visoko pozicioniranom teroristu koji je bio oženjen sestrom jednog od najbližih suradnika kalifa Abu Bakr Al-Baghdadija.

Uhićeni džihadist istražiteljima je dao podatke kako se taj kamp za obuku elitne jedinice samoubojica koji su pripremali napade po Europi nalazi na području Sirije.

I dalje je aktivan

U isto vrijeme ta je jedinica koordinirala sa simpatizerima terorističke organizacije Islamske države koji su regrutirani preko interneta i društvenih mreža po cijeloj Europi. Prema tvrdnji uhićenog džihadista, tajna operativna jedinica imala je obuku u trajanju od sedam mjeseci koja je obuhvaćala izradu i baratanje bombama, ekstremne testove fizičkog stresa, ali i ideološku obuku.

Svi ti teroristi, nakon završetka obuke, bili su preko Turske i dalje balkanskom rutom, s lažnim sirijskim i iračkim putovnicama, prebacivani u europske zemlje s grupama migranata. Džihadist je otkrio kako su zadnji borci balkanskom rutom prebačeni u veljači 2017. i da je kamp još uvijek aktivan.

U dvije i pol godine rada kampa, samo na područje Europe prebačeno je više od 50 terorista, spavača samoubojica, koji čekaju naredbu za akciju. Osim u europskim zemljama, uhićeni džihadist priznao je kako je tim samoubojicama spavačima meta i Libanon zbog sudjelovanja libanonskog Hezbollaha čiji se borci u Siriji bore na strani sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Isto tako, džihadist je otkrio kako su napade na Pariz i Bruxelles 2015. i 2016. izveli teroristi koji su završili obuku baš u tom kampu.

Kalifat na koljenima

U međuvremenu, nakon iračkog grada Mosula, i sirijski grad Raka također je blizu potpunog oslobođenja od terorista ISIL-a. Iako ih je mnogo pobjeglo, u tom je gradu još oko 2000 pripadnika terorističke organizacije Islamske države, većinom strani borci koji žele ostati boriti se do smrti protiv Sirijskih demokratskih snaga , SDF, koje čine kurdski i arapski borci, te imaju podršku SAD.

Naime, od početka lipnja kada je pokrenuta ofenziva protiv džihadista, snage SDF "očistile" su oko 45 posto grada Rake koji se nalazi na sjeveru Sirije. Operacija se odvija sporo jer borci ISIL-a pružaju žestoki otpor, kao što su to činili i u Mosulu, minirajući sve objekte.

Istodobno, sirijska vojska i savezničke snage, libanonski Hezbollah i iranska Revolucionarna garda, preuzele su islamskoj državi posljednje veliko mjesto u pokrajini Homs, grad Al-Sukhna koji se nalazi sjeveroistočno od drevnog grada Palmire.

To je oko 50 km od administrativne granice pokrajine Deir al-Zor, jednog od posljednjih uporišta Islamske države. u borbu protiv ISIL-a uključila se i libanonska vojska koja već tri dana bombardira njihove položaje duž libanonsko-sirijske granice. Teroristička organizacija Islamske države izgubila je 87 posto teritorija u Iraku i 73 posto u Siriji.

Večernji list