Otkriveno je da fruktoza, prema novom istraživanju, igra ključnu ulogu u usmjeravanju ljudskih metabolizama prema debljanju. Iako nije najveći izvor kaloričnog unosa, fruktoza potiče želju za konzumacijom masnijih namirnica u većim količinama, što rezultira prejedanjem.

Velika analiza, predvođena doktorom medicinskih znanosti Richardom Johnsonom sa Sveučilišta Colorado Anschutz Medical Campus, sugerira da odluka o mršavljenju možda ne ovisi o izboru između odbacivanja ugljikohidrata ili masti, već o odgovornom smanjenju oba zajedno.

Što manje šećera, više proteina

Nažalost, velike količine ugljikohidrata fruktoze u vašoj prehrani to neće olakšati. "Iako se praktički sve hipoteze slažu o važnosti smanjenja ultraobrađene i 'junk' hrane, još uvijek nije jasno treba li se usredotočiti na smanjenje unosa šećera, visokoglikemijskih ugljikohidrata, masti, polinezasićenih masti ili jednostavno povećanje unosa proteina", pišu istraživači u svom radu, kojeg prenosi Science Alert.

"Ovdje razmatramo različite prehrambene hipoteze o debljanju. Predlažemo da su sve različite hipoteze uglavnom ispravne i da, iako se čine nespojivima, mogu seificirati temeljem druge hipoteze poznate kao fruktoza preživljavanje."

Fruktoza je vrsta šećera koja se prirodno može pronaći u voću. Kada se konzumira zajedno s vitaminima i vlaknima u voću kao što su jabuka, banana i naranča, nije toliki problem. Tijelo također može proizvesti male količine fruktoze iz ugljikohidrata poput glukoze i slane hrane.

Kako stvar funkcionira

Kad se doda zaslađivačima poput stolnog šećera i visoko fruktoznog kukuruznog sirupa u velikim količinama, koncentracija ovog određenog šećera brzo se može nakupiti u našoj prehrani, često bez naše svijesti.

Johnson i njegovi kolege proveli su temeljito istraživanje svih poznatih čimbenika koji doprinose debljanju i otkrili su da metabolizam fruktoze u tijelu uzrokuje pad koncentracije jedne spojine nazvane adenozin trifosfat (ATP), koja opskrbljuje energijom za stanične procese u tijelu.

Kada koncentracija ATP padne na dovoljno nisku razinu, to je signal tijelu da trebate više goriva. To vas čini gladnima, pa jedete.

To je ono što istraživači nazivaju hipotezom o preživljavanju fruktoze i povezuje različite teorije o uzrocima debljanja, čak i one koje se čine potpuno nespojivima, poput unosa masti naspram unosa ugljikohidrata.

"Essencijalno, ove teorije, koje ističu mnoge metaboličke i prehrambene faktore kao središnje u epidemiji debljine, sve su dijelovi slagalice koji se mogu objediniti jednim posljednjim dijelom: fruktozom", kaže Johnson. "Fruktoza pokreće naš metabolizam u način niskog energetskog režima i gubi kontrolu nad apetitom, ali masna hrana postaje glavni izvor kalorija koji uzrokuju debljanje."

Nekada je korisno

Ovaj niski energetski režim aktivira se čak i kada postoje zalihe goriva. Čak i kada je dostupno dovoljno energije u obliku pohranjenih masti, fruktoza sprječava tijelo da koristi tu pohranu.

U nekim kontekstima, to može biti korisno. Medvjedi koji se pripremaju za hibernaciju mogu očuvati svoje masne rezerve tako da jedu voće. Međutim, konzumacija šećernih namirnica i napitaka kod ljudi, tvrde istraživači, vodi prema nezdravom prekomjernom konzumiranju.

"Ovaj mehanizam temeljen na evoluciji koristi se kako bi se životinjama pomoglo da pohrane masti kada hrana još uvijek postoji prije očekivane nestašice hrane", pišu istraživači. "Iako je prvotno zamišljen kao mehanizam za kratkoročno preživljavanje, uz kronično prekomjerno korištenje ovaj put prelazi iz korisnog u vođenje mnogih današnjih modernih bolesti."

Potrebno je dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo kako točno funkcionira, s obzirom da se većina istraživanja o fruktozi temelji na životinjama. Međutim, ovi rezultati predstavljaju važan korak u rješavanju ovog eskalirajućeg problema sa zdravljem.