Misterija stara 350 godina je možda konačno riješena. Profesor povijesti na Sveučilištu u Santa Barbari, Pol Sonino, tvrdi da je otkrio pravi identitet misterioznog "čovjeka sa željeznom maskom".

Čovjek sa željeznom maskom je bio zatvorenik koji je uhićen 1669. godine i držan je u Bastilli i drugim francuskim zatvorima više od tri desetljeća, sve do smrti 1703. godine. Njegov identitet je bio dugotrajna misterija, jer mu je lice uvijek bilo pokriveno maskom. Priča je stekla veliku popularnost nakon filma "Čovjek sa željeznom, maskom" iz 1998. godine sa Leonardom DiCapriem u glavnoj ulozi.

Ta misterija je intrigirala i čuvenog filozofa Voltairea i pisca Aleksandra Dumasa. Oni su i popularizirali teoriju da je maskirani čovjek bio brat blizanac Luja četrnaestog, što su povjesničari odbacili.

"Povjesničari se manje više slažu da je ime zatvorenika Eustahije Dauger, da je samo povremeno nosio masku i da kada je i nosio, ona nije bila željezna već od platna", tvrdi Sonino.

Povijesničari su također složni da je Dauger bio sobar, ali nisu mogli otkriti čiji je sobar bio i koji je to razlog zbog koga bi bio pod tako jakim nadzorom preko 30 godina. Sonino je u svom istraživanju došao do toga da je Dauger bio sobar za čuvara trezora kardinala Mazarina, koji je bio glavni pomoćnik za ranog života Luja četrnaestog.

Mazarin je došao do velikog bogatstva i Sonino vjeruje da je sobar ukrao novac od njega.

"Uspio sam utvrditi da je Mazarin dio bogatstva uzeo od prethodnog kralja i od engleske kraljice. Dauger je sigurno progovorio u pogrešno vrijeme, uhićen je i rečeno mu je da će biti ubijen istog trena kada otkrije svoj identitet nekome", navodi Sonino.

Sonino objašnjava da bi misterija bila ranije riješena da povijesničari nisu inzistirali na "moralističkom i senzibilnom pristupu".