Objasnit ćemo vam ukratko kako možete otkriti koristi li vašu Wi-Fi mrežu netko tko ne bi trebao i kako ih u tome možete spriječiti.

Većina Wi-Fi preusmjerivača (routera) imaju uključenu zaštitu po početnim postavkama. Pogledate li popis mreža dostupnih u vašoj blizini vjerojatno će većina biti zaključana. Ipak, poneki routeri emitiraju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, na koju se bilo tko može spojiti i surfati bez unosa lozinke, piše Tportal.hr.

Kako možete otkriti uljeza u svojoj Wi-Fi mreži? Najbolji - iako ne i najjednostavniji - način traži logiranje u vaš router i korištenje njegovog sučelja kako biste provjerili koji su uređaji spojeni. Možete to napraviti i s mobitela, ali preporučamo da za to upotrijebite stolno ili tablet računalo, zato što imaju veći zaslon, a i većina routera nije optimizirana za za pristup mobitelima.

Utipkajte u adresnu traku vašeg preglednika 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionirati na većini routera, iako je moguće kako pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete ju na samom routeru ili u uputama za korištenje.

Routeri se razlikuju međusobno, ali svi bi trebali imati mogućnost pregleda spoojenih uređaja. Vas zanimaju oni spojeni na Wi-Fi mrežu pa odaberite tu opciju ili pokušajte filtrirato popis tako da dobijete ono što vam treba.

Kad otvorite popis vjerojatno ćete uz svaki uređaj naći tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primjer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (primjerice, Mirin iPhone).

Imajte na umu kako neki routeri mogu prikazati i popis svih spajanja ikad, ne samo aktualnih. To znači kako ne morate dizati uzbunu odmah ako vidite kako su na mrežu spojeni uređaji ljudi koji nisu prisutni u tom trenutku.

No, svakako trebate otkriti možete li prepoznati svaki uređaj koji se spojio. To zna biti zahtjevno, ali pomoći će vam alati poput mogućnosti filtriranja po MAC adresama.

Otkrijete li nekog tko ne bi trebao koristiti vaš Wi-Fi, vjerojatno nemate na odgovarajući način namještene sigurnosne postavke pa se susjedi i prolaznici mogu spojiti na vašu otvorenu mrežu. Stoga se ponovno ulogirajte u vaš router i postavite lozinku.

Za dodatnu razinu sigurnosti možete upogoniti filter koji će na mrežu pripuštati samo uređaje određenih MAC adresa. Što je MAC adresa? Niz brojki i slova jedinstven za vaš uređaj. Naći ćete ju na naljepnici na uređaju ili u izborniku s postavkama. Postavite li takav filter vaš će Wi-Fi moći koristiti samo oni uređaji koje router prepoznaje, piše Tech Adviser.