Najmanje 32.000 ljudi dobilo je otkaz u BiH otkako je izbila epidemija koronavirusa, a poslodavci najavljuju kako će slična sudbina zadesiti još desetke tisuća onih koji još uvijek imaju radna mjesta. Da su prognoze točne, govore i posljednji podaci Porezne uprave FBiH, piše Večernji list BiH.

Naime, za samo tjedan dana u FBiH otkaz je dobilo više od 1600 ljudi. Broj zaposlenih 3. kolovoza iznosio je 516.462 i manji je za 1658 u odnosu na broj zaposlenih od 27. srpnja kada je iznosio 518.120. Od početka pandemije u FBiH je na dan 5. svibnja ove godine zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607.

Siromaštvo među zaposlenim

Prema zbirnim podacima Agencije za statistiku BiH, u FBiH od sredine ožujka do 20. srpnja otpušteno je više od 23.000 radnika, dok je u RS bez posla ostalo njih nešto više od 9000. No, ti su podaci pokazatelj tek dijela problema jer poslodavci u BiH veliki broj svojih zaposlenika ne prijavljuju niti im plaćaju doprinose, a pretpostavka je da je upravo među takvima najveći broj onih koji su ostali bez posla.

A koliko je situacija ozbiljna, pokazuje i dokument Svjetske banke “Ekonomski i socijalni utjecaj COVID-19”, gdje se u dijelu posvećenom BiH kaže da će zbog krize s koronavirusom potrošnja u BiH pasti za 3,5 do 6,7%, da će od 35.000 do 85.000 osoba postati siromašno, a kao dodatni problem navodi se da većina tih ljudi, njih 60%, neće biti obuhvaćena nikakvim programom državne pomoći jer je riječ o radnicima “na crno” koji ostaju bez posla ili dijela primanja, a koji ne ispunjavaju uvjete za naknadu sa zavoda ili bilo kakvu drugu pomoć. “Ovisno o tome hoće li kriza trajati jedno ili dva tromjesečja, oko 35.000 do 85.000 osoba vjerojatno će postati siromašno.

Prije pandemije siromaštvo među radnicima u najviše pogođenim sektorima iznosilo je oko 9%. Međutim, ta će se stopa vjerojatno povećati na 11% u scenariju 1 i na 15% u scenariju 2”, stoji u analizi.

Na štetu radnika

Radnicima situaciju dodatno otežavaju i izmjene zakona koje ih stavljaju u nepovoljniji položaj. U parlamentarnoj proceduri nalazi se prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju na kojem inzistira Udruga poslodavaca FBiH. Prijedlog predviđa smanjenje broja dana bolovanja koji idu na teret poslodavca te bolovanja prilikom ozljeda na radu. Iako je ideja stara već najmanje godinu, aktualizirana je u posljednje vrijeme.

Poslodavci bi željeli da se obveze naknade plaća na njihov teret smanje s 42 dana na 15 te da kod bolovanja zbog ozljede na radu poslodavac ima obvezu naknade također 15 dana, a ne do stjecanja radne sposobnosti, kako je sada. Za radnike su sporne i izmjene i dopune Zakona o radu.

Prema tvrdnjama sindikata, u prijedlogu postoji odrednica po kojoj radnici mogu raditi 72 sata tjedno, odnosno šest dana po 12 sati, koja derogira pravo radnika na tjedni odmor. Za to vrijeme mogu dobiti i umanjenu plaću. Izmjene idu na ruku poslodavcima, a radnike stavljaju u još nepovoljniji položaj. Pandemija je uspjela u ovoj godini zaustaviti masovno iseljavanje iz BiH nakon nekoliko posljednjih godina, kada smo imali i više od 50.000 odlazaka godišnje. Sve izvjesnije je da će obespravljenost, izrabljivanje i siromaštvo dovesti do još masovnijeg iseljavanja.