Bivši kanadski diplomat navodno je pritvoren u Kini, a njegov trenutni poslodavac kaže da radi na njegovom što bržem i sigurnom oslobađanju.

Radi se o Michaelu Kovrigu, koji trenutno radi za International Crisis Group. Ta tvrtka je izvijestila kako ima uvid u izvještaje koji tvrde da je Kovrig uhićen.

Odgovor na uhićenje šefice Huaweija u Kanadi?

Detalji o Kovrigovom uhićenju još uvijek nisu jasni, a vijest o njegovom uhićenju dolazi samo nekoliko dana nakon što su kanadske vlasti uhitile šeficu Huaweija u Vancouveru.

Kako BBC dodaje, nije poznato postoji li poveznica između ova dva slučaja. Ipak, tenzije između Kanade i Kine su u porastu od uhićenja Meng Wanzhou, Huaweijeve glavne financijašice, ali i kćeri osnivača tvrtke. Ona je uhićena u nedjelju 1. prosinca.

Kovrig je u svojoj karijeri radio kao diplomat u Pekingu, Hong Kongu ali i pri UN-u u New Yorku. Kanadsko ministarstvo vanjskih poslova još uvijek nije potvrdilo navode o njegovom uhićenju u Kini koje je prvi objavio Reuters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Kovrig je od veljače 2017. godine radio kao viši savjetnik za International Crisis Group za područje sjeveroistočne Azije. International Crisis Group je think tank iz Bruxellesa koji se fokusira na istraživanje o smanjenju konflikata.

Radio je u kanadskom ministarstvu vanjskih poslova od 2010. do 2016. godine te je bio stacioniran u Hong Kongu od 2012. do 2016. godine.

Saslušanje Wanzhou nastavlja se i danas

Meng Wanzhou pak prijeti izručenje u SAD pod optužbama za prijevaru povezanu s kršenjem sankcija nametnutih Iranu tako što je poslovala s njima. Kina zahtjeva od Kanade da oslobode Meng, a upozorili su i kako će u suprotnom trpjeti posljedice.

Ona bi se danas u toku dana trebala pojaviti pred sudom u Torontu na trećem danu saslušanja u kojemu se odlučuje o njezinom izručenju. Njezin suprug je ponudio 11 milijuna dolara u gotovini i njihove dvije kuće u Kanadi kao mjeru osiguranja, ako Meng bude puštena na slobodu.

Kanadski tužitelji pak traže da jamčevina bude odbijena jer smatraju da postoji opasnost od bijega. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je pak danas inzistiralo na tome da Kanada nije odmah obavijestila Peking o uhićenju Meng Wanzhou.