Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Berlinu bio iznenađen oštrinom Albanaca s Kosova i riječima protiv Republike Srpske, naročito u prvom obraćanju predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića ''da ga plaši prekrajanje granica''.

Vučić je istaknuo kako je na Zvizdićevu izjavu reagirao riječima da je Republika Srpska daytonska tvorevina, čijim je stvaranjem sačuvan mir u BiH.

Naveo je kako su u Berlinu, gdje je održan skup o zapadnom Balkanu, Albanci zahtijevali da Beograd prizna Kosovo, da nema autonomije za Srbe i da ne može postojati nikakva nova Republika Srpska, da nema izvršnih ovlasti za zajednicu srpskih općina.

Politika dvostrukih standarda

Dodao je kako su predstavnici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore bili korektni tijekom razgovora i da im nema što zamjeriti usprkos neslaganjima o određenim pitanjima.

S druge strane, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regiji Miodrag Linta ocijenio je da je izjava Zvizdića ''očekivana provokacija jer bošnjački političari žele priznati samoproglašeno Kosovo, ali ih sprječava Republika Srpska''.

''U pitanju je politika dvostrukih standarda zapadnih sila i političara u Sarajevu koja proizvodi stalne tenzije, strah, neizvjesnost i napetost. Rukovodstvo Srbije poštuje teritorijalni integritet BiH, ali isto tako traži da politika službenog Sarajeva bude poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, što sada nije slučaj'', rekao je Linta.

Naveo je kako je dobro poznato da Zvizdićev šef Bakir Izetbegović i drugi politički lideri u Sarajevu krše načela međunarodnog prava, Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije i žele priznati Kosovo, ali ih u tome sprječava veto Republike Srpske.

Lažna filozofija Bošnjaka

Linta je naveo da je Zvizdić tijekom sastanka u Berlinu a visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Fredericom Mogherini ponovo iznosio bezočne laži o glavnoj krivici Srbije za rat u BiH i ostale ratove devedesetih godina 20 stoljeća na zapadnom Balkanu.

''Zvizdić i ostali bošnjački političari nemaju snage i hrabrosti da konačno odustanu od lažne filozofije da su Bošnjaci bili žrtve, a Srbi agresori, i da prestanu ponavljati neosnovane optužbe na račun Srbije i Republike Srpske za nepostojeći genocid i agresiju'', rekao je Linta.

Zaključio je kako ''nažalost bošnjački političari ne žele trajni mir i stabilnost, niti pomirenje između srpskog i bošnjačkog naroda, već i dalje zastupaju ratnu politiku Alije Izetbegovića koji je bila glavni uzrok rata u BiH''.

Iz Vijeća ministara priopćeno je kako je Zvizdić je na sastanku rekao kako se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na zapadnom Balkanu, te ponovio da teritorijalni integritet, suverenitet, i multietničnost društava treba biti jedina osnova na kojoj se rješavaju bilateralni sporovi, naročito pitanje granica.

BiH nije izvor prijetnji

''Pozvao je još jednom da se, kao izraz poštivanja europskog i demokratskog načela nepovredivosti međunarodno priznatih granica, ali i kao dokaz dobrih susjedskih odnosa, konačno zaključe ugovori o granici BiH s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom, na isti način kako je to uspješno završeno s Crnom Gorom 2015. godine. Snažno je osudio povezivanje rješavanja statusa Kosova sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, kao i protuustavno ponašanje onih koji crtaju neke nove granice preko teritorija nezavisnih međunarodno priznatih država. Zatražio je dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH kao i pomoć u aktivaciji MAP-a, što bi predstavljalo bitne elemente stabilnosti i ekonomskog razvoja bh. društva, kroz kreiranje političke stabilnosti i sigurnog poslovnog okruženja privlačnog stranim investitorima'', navodi se iz Vijeća ministara.

Zvizdić je dodao kako će BiH ostati konstruktivan partner u svim regionalnim procesima, te je izjavio da može biti podržan sporazum Beograda i Prištine koji će biti odraz dogovora i koji neće imati nikakve negativne posljedice na regiju, pogotovo ne na BiH.

''BiH nije izvor niti prijetnja, niti regiji, niti EU za bilo koju formu terorizma, te da ostaje posvećena konstruktivnim regionalnim procesima, kao sto je Berlinski proces, koji unapređuju ukupnu stabilnost, razvoj i proces pomirenja u regionu'', rekao je Zvizdić.

Nema mira bez priznanja

Istodobno, predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je pomirenje u regiji nemoguće dok Srbija i BiH ne priznaju neovisnost Kosova.

''Pomirenje će biti nemoguće za onoliko vremena za koliko Srbija i BiH ne budu priznale neovisnost Kosova. Njemačka i Francuska imaju mogućnost i liderstvo za poticaj na tako smjele odluke'', napisao je Thaci na Facebooku poslije razgovora u Berlinu.

Ocijenio je kako jedna od prvih odluka EU treba biti odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova i Metohije.