Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost RH Ranko Ostojić rekao je u petak da je od SOA-e dobio kvalitetno izvješće u kojem SOA "nije potvrdila da su se dogodile stvari za koje je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio Hrvatsku", a to je da su hrvatski obavještajci regrutirali državljane BiH kako bi podmetnuli oružje u islamske vjerske objekte u njihovoj zemlji.

"Očito smo kolateralna žrtva odnosa unutar sigurnosnog sustava BiH", dodao je Ostojić.

Mektić je pred Tužiteljstvom BiH, za koje je rekao da mu ne vjeruje, ostao pri svojim izjavama, a Ostojić je istaknuo i da on ostaje pri svojim.

"Mogu potvrditi da sam promptno zaprimio izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije, vrlo argumentirano. To ću podijeliti s članicama i članovima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. O detaljima izvješća ne mogu govoriti. Argumentirano su odgovorili na sve iznesene optužbe, a to što netko ne vjeruje ni u institucije vlastite države, onda misli da mu to dozvoljava da blati drugu državu", rekao je Ostojić.

Nije htio špekulirati treba li Mektića sankcionirati pokaže li se da nije istina ono što govori.

"To je stvar BiH, oni neka rješavaju taj problem. Što se tiče Hrvatske, sigurno je da situacija u kojoj vas optuže bez dokaza i argumenata, zahtijeva promptnu reakciju. Ja sam zadovoljan time što sam dobio vrlo argumentiran i kvalitetan odgovor SOA-e u kojem nije potvrđeno da su se dogodile stvari za koje je Mektić optužio Hrvatsku", istaknuo je Ostojić.

Napomenuo je da će idući tjedan na sjednici Odbora čelnici svih obavještajnih službi podnositi izvješća pa će svi članovi Odbora biti u prilici razgovarati s njima i pitati ih što god žele.

"Hrvatska je dio EU-a i u situaciji u kojoj bi se dokazalo istinitim da potiče ili pomaže terorizam, bila bi vrlo opasna i za EU, a vjerojatno bismo dobili i sankcije od EU-a. Ovdje je evidentno da bez dokaza (...) i ne prvi put dobivamo istu situaciju od iste osobe, što je vrlo neozbiljno za jednog visokog dužnosnika. To se očito koristi za unutarpolitičke odnose u BiH", odgovorio je Ostojić na pitanje može li ovo imati implikacija na međunarodni položaj Hrvatske, javila je Hina.

"Bez argumenata i dokaza optuživati susjednu državu, to se ne radi. U ovom trenutku se ne može definirati tko je sigurnosni sustav same BiH, to je očito podijeljeno, a mi smo očito kolateralna žrtva tih odnosa unutar sigurnosnog sustava BiH. Nadam se da nikome neće pasti na pamet da taj način radi iz Hrvatske prema BiH. Imali smo nekih takvih naznaka, što nije dobro i nije dobro za dobrosusjedske odnose, a stabilnost BiH je važna Hrvatskoj", zaključio je Ostojić.