Još jedna zanimljiva priča stiže nam iz Mokronoga. Priča je to o prijateljstvu, zajedništvu i međusobnome poštovanju – priča o prijateljima koji zajedničkim snagama daju našem Duvanjskom polju potpuni slavonski štih.

Trojica mokronoških poljoprivrednika: Stipan Baković – Riba, (razvojačeni branitelj HVO-a), Ante Baković – Hali (također, razvojačeni branitelj HVO-a, koji je svoj 18. rođendan dočekao na ratnoj liniji), te Marijan Baković – Ustaša, ovdašnjoj, ali i široj javnosti poznat po spravljanju slasnih kruhova ispod sača, odlučili su ostati u rodnom kraju i iskoristiti sve blagodati prostranoga Duvanjskog polja.
 
Zajedničkim snagama zasadili su 500 duluma naše duvanjske grude kulturama: pšenice, ječma, heljde i raži. Ovu domaću heljdu i raž Marijan ujedno koristi za proizvodnju nadaleko poznatih raženih kruhova ispod sača.

Uz ovakve snage i radišne ljude vraća se i nada u ponovno zlatno doba našega Duvanjskoga polja koje je bilo žitnica Hercegovine i Dalmacije.

Stipanu, Anti i Marijanu sve čestitke, neka im rode oranice zdravim i zlatnim klasjem, ali i svima ostalima koji se trude proizvoditi zdravu domaću hranu.

Video pogledajte ovdje: Tomislavcity