Oko 14 posto dobrovoljaca koji su cijepljeni protiv koronavirusa ruskim cjepivom Sputnik V, u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, izjavilo je da se osjećaju slabo, da imaju bolove u mišićima i imaju povišenu temperaturu.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško je priopćio da je „više od 300 cijepljenih volontera, ili oko 14 posto, prijavilo slabost, bolove u mišićima tijekom 24 sata, i u rijetkim slučajevima povišenu temperaturu.

Sve ove tegobe su navedene u uputstvu za upotrebu kao potencijalni neželjeni efekti.

"Obično tegobe traju dan i pol", rekao je Muraško, dodajući da je cjepivo prošlo niz kliničkih i pretkliničkih ispitivanja i da se razvija na platformi koja je već korištena za razvoj cjepiva. 

"Možemo sa sigurnošću reći da je ova formulacija cjepiva sigurna. Međutim, za bilo koji lijek koji je namijenjen širokoj upotrebi moraju postojati detaljniji podaci o njegovoj upotrebi kod pacijentata koji imaju različite dijagnoze bolesti i imaju različitu razinu imuniteta", napomenuo je ruski ministar zdravlja.

Ruski ministar zdravlja rekao je da cijepljene volontere sustavno nadgledaju, putem centra za telemedicinu, visoko obučeni liječnici koji imaju pristup njihovoj povijesti bolesti, odnosno znaju, između ostalog, ko pati od kroničnih bolesti.

"To nam omogućava da imamo čitav spektar podataka tijekom treće faze kliničkih ispitivanja", rekao je on.

Mihail Muraško je također istaknuo da se proizvodnja cjepiva Sputnik-V odvija prema planu i da su tri velike farmaceutske kompanije u Rusiji započele njenu proizvodnju.

Istovremeno je dodao da je u ovom trenutku prva serija cjepiva počela s distribucijom u svim regijama Rusije.

Prvi koji će imati pristup cjepivu bit će liječnici i medicinske sestre, nastavnici i drugi radnici koji dolaze u direktan kontakt s javnošću, rekao je Muraško.