Suosnivači Instagrama Kevin Systrom i Mike Krieger odlaze iz Facebooka kojem su prije šest godina prodali njihovu aplikaciju za dijeljenje fotografija.

Navodno su odlučili podnijeti ostavku usred rastućih napetosti s osnivačem Facebooka i CEO-om Markom Zuckerbergom oko Instagramove budućnosti te uskoro otići, objavio je prethodno Bloomberg.

U postu na blogu, Systrom je rekao da se on i Krieger planiraju posvetiti "istraživanju svoje znatiželje i kreativnosti".

"Izgradnja novih stvari zahtijeva da se vratimo unazad, shvatimo što nas inspirira i odgovara onome što svijet treba; to je ono što namjeravamo učiniti. I dalje smo uzbuđeni zbog budućnosti Instagrama i Facebooka u nadolazećim godinama jer ćemo se transformirati od lidera u dvojicu korisnika od njih milijardu. Radujemo se budućnosti ovih inovativnih i izvanrednih tvrtki", poručio je Systrom.

"Mike i ja smo zahvalni na posljednjih osam godina Instagrama i šest godina s Facebook timom", naveo je, dodajući da su sada spremni za njihovo iduće poglavlje.

Odlasci nakon niza javnih skandala mreže

Njihovi odlasci uslijedili su nakon razdoblja trajne turbulencije na Facebooku. Društvena mreža radi i dalje na povratku povjerenja korisnika nakon ruskog uplitanja u posljednje američke predsjedničke izbore preko društvenih medija te nakon skandala prodaje podataka tvrtki Cambridge Analytica pomoću kojih se utjecalo na izborne procese diljem svijeta.

Zbog skandala je direktor i osnivač mreže Mark Zuckerberg svjedočio pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država, a potom i pred Europskim parlamentom.

Systrom i Krieger prije 8 godina osnovali su Instagram koji je privukao više od milijardu korisnika i postao jedna od najbrže rastućih Facebookovih aplikacija, a zatim su ga prodali Facebooku za milijardu dolara gotovine i dionice.

Rast je potaknut nizom uspješnih aplikacija, posebice pokretanjem "Instagram priča" prije dvije godine, što potvrđuje popularnost razmjene videozapisa u realnom vremenu.

Zuckerberg je u priopćenju u ponedjeljak naveo kako je zadnjih šest godina puno naučio radeći sa spomenutom dvojicom, zaželio im također sreću te izrazio znatiželju u pogledu njihovih budućih projekata.

Neki analitičari stranih medija, poput Forbesa, zaključuju kako su spomenuta dvojica "dugo i izdržala" budući da je val odlazaka direktora pokrenut ranije. Pri tom se podsjetilo na odlazak suosnivača aplikacije za kriptiranu komunikaciju WhatsApp Jana Kouma. On je sa suosnivačem Brianom Actonom 2014. godine Facebooku prodao WhatsApp za 22 milijarde dolara gotovine i udio dionica Facebooka, što je bila najveća akvizicija u povijesti društvene mreže.

Koum, koji je nastavio biti CEO tvrtke WhatsApp nakon preuzimanja, najavio je ostavku u travnju. Jedan mjesec prije, u ožujku, Acton (koji je napustio tvrtku još u studenom 2017.) je poslao osuđujući tweet usmjeren na svoju bivšu matičnu tvrtku u svjetlu rastuće brige o privatnosti korisnika: "Vrijeme je. #deletefacebook” (obrišite Facebook)

Nove ostavke stvorit će zato dodatan pritisak na Facebookovo vodstvo, pogotovo jer je Instagramu išlo dobro pod ravnanjem njegovih osnivača.