Rezultati brojnih istraživanja, provedenih prethodnih godina, pokazali su da je osmosatno radno vrijeme pogubno za ljudski organizam, javlja agencija Anadolija.

Također, različite studije su pokazale da dužina trajanja radnog vremena nema nikakve veze s tim koliko su uposlenici efikasni i produktivni. Mnogi stručnjaci tvrde i kako je osmosatno radno vrijeme definitivno zastarjeli koncept u današnjim društvenim uvjetima. Istraživač ciklusa sna Nathaniel Kleitman otkrio je koncept "osnovni ciklus odmaranja", tvrdeći da ljudska tijela funkcioniraju na devedesetominutnom razdoblju tijekom noći između dubokog i laganog sna.

Prema rezultatima njegovih studija, isto to se događa i tijekom dana zbog čega je ljudima potrebno više pauza kako bi bili produktivni. Profesor Travis Bradberry je predložio model prema kojem je idealan odnos rada i odmora 52 minuta rada i 17 minuta odmora. Istraživanje koje je proveo je pokazalo da su uposlenici koji su na ovaj način održavali spomenuti balans imali zavidan nivo fokusiranosti na posao i radne obaveze.

Švedska je također eksperimentirala sa smjenama od šest sati u staračkom domu. Prvi izvještaji su potvrdili da su medicinske sestre bile sretnije, imale su više energije i bile su mnogo produktivnije. Međutim, čim su se vratili na stari sustav, medicinske sestre su se žalile na povećani umor i iscrpljenost.