S obzirom da je 2016. izborna godina u kojoj se trebaju održati izbori u Bosni i Hercegovini za općinska vijeća/skupštine općina/gradova i Skupštinu Brčko distrikta BiH, kao i načelnike/gradonačelnike općina/gradova Središnje izborno povjerenstvo BiH podsjeća nadležne organe vlasti na zakonsku obavezu planiranja sredstava u proračunu za 2016. godinu za funkcionalno izvršavanje obaveza članova organa za provedbu predstojećih lokalnih izbora, javlja Anadolu Agency (AA).  

SIP BiH navodi kako je u proračunu za 2016. nužno osigurati sredstva za bruto naknade članovima izbornih povjerenstava: naknade za rad, topli obrok, dnevnice, te bruto naknade za rad članova biračkih odbora, uz napomenu da ovu stavku treba planirati u većem iznosu od utrošenih sredstava za ove troškove na općim izborima 2014. godine

Nužno je osigurati i ostale troškove: dnevnice, topli obrok i drugi troškovi članova biračkih odbora, provođenje obuka biračkih odbora, zakup prostora i režijski troškovi za biračka mjesta, angažiranje drugih osoba na dan izbora-informatičara, stručni tim, gorivo i troškovi prijevoza izbornog materijala od izborne komisije do biračkog mjesta, bankarske provizije, nabavka neophodne opreme.

"Stavom (3) u članu 1.2a Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je utvrđeno da se u proračunu općina i grada osiguravaju sredstva za vršenje ovlaštenja općinskih izbornih komisija i biračkih odbora,  a u stavu (4) istog člana da se u proračunu Brčko distrikta BiH osiguravaju sredstva za vršenje ovlaštenja izborne komisije Brčko distrikta BiH  i sredstva za naknade za rad biračkih odbora Brčko distrikta BiH u skladu sa Izbornim zakonom Brčko distrikta BiH. Dok je odredbama člana 1.2a stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, pored ostalog, propisano da se 'u budžetu entiteta i županija osiguravaju nedostajuća sredstva za financiranje navedenih obaveza'", navode iz SIP-a BiH.

SIP BiH je 13. kolovoza uputila pismo svim nadležnim organima vlasti u BiH u kojem ih podsjeća na  njihovu zakonsku obavezu osiguranja sredstava za provedbu lokalnih izbora 2016. godine.