Kim Jong-un, sjevernokorejski lideri planira ovog mjeseca otputovati u Vladivostok kako bi se sastao s ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom, kako bi razgovarali o vojnoj suradnji koja uključuje mogućnost opskrbe Rusije oružjem za rat u Ukrajini, objavio je New York Times pozivajući se na službene izvore.

Putin želi da Kim pristane Rusiji slati granate i protutenkovske rakete, dok bi Kim želio da Rusija mogući Sjevernoj Koreji naprednu tehnologiju za satelite i nuklearne podmornice ali i opskrbu hranom, piše New York Times.

Novine podsjećaju kako je prošlog tjedna Bijela kuća upozorila da su dvojica lidera razmijenila pisma o mogućem dogovoru. No, nova informacija nadilazi prvotna saznanja SAD-a.

Naime, prošlog je mjeseca izaslanstvo od oko 20 sjevernokorejskih dužnosnika vlakom otputovalo u Vladivostok a potom odletjela u Moskvu što govori o ozbiljnim namjerama sjevernokorejskog lidera da se sastane s Putinom što bi, kako navodi New York Times, bio njegov rijetki pohod izvan Sjeverne Koreje.

''Američke su vlasti prije godinu dana upozorile na suradnju Rusije i Sjeverne Koreje navodeći kako je Sjeverna Koreja poslala Rusiji streljivo preko Srednjeg Istoka i sjevera Afrike. No, američki dužnosnici objavili su da ta saznanja zaustavila sjevernokorejske namjere i da je jako malo sjevernokorejskog oružja, ako ga uopće ima, stiglo na ratište u Ukrajini'', piše New York Times.