Pregled obrane, zajedno s Planom modernizacije Oružanih snaga BiH, na osnovu zaključaka i smjernica Predsjedništva BiH sačinilo je nedavno Ministarstvo obrane BiH.

Smanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđeni su Pregledom obrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina.

Tako se između ostalog podrazumijeva modernizacija vojske uz nabavu borbenih oklopnih vozila, helikoptera i brojne druge opreme. Dvije od osam točaka informacije govore o redefiniranju popune Oružanih snaga BiH te broju perspektivnih lokacija.

Planom obrane predviđeno je smanjenje broja profesionalnih vojnika u Oružanim snagama s postojećih 10.000 na 9.200, a rezervnog sastava s 5-000 na 4.600, dok je broj civila ostao nepromijenjen i iznosi 1.000.

Ovim dokumentom broj perspektivnih lokacija s postojeće 63 smanjuje se na 57 od čega su šest skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava, piše Vecernji.ba. Prilikom redefiniranja broja perspektivnih lokacija, istaknuto je u informaciji, vodilo se računa o entitetskom i regionalnom balansu. U strukturi pješadijskih brigada, u okviru svih prvih pješadijskih bataljuna, definirane su prve motorizirane satnije, koje po svojoj strukturi i opremi u potpunosti ispunjavaju provedbu NATO koncepta operativnih sposobnosti i ocjenjivanja.

Pregledom obrane u segmentu poboljšanja i unapređenja inženjerijske podrške pri pješadijskim brigadama ugrađene su inženjerijske satnije koje će biti popunjavane jednim aktivnim inženjerskim vodom, dok će se ostali dio nalaziti u rezervi.

U segmentu poboljšanja i unapređenja sustava logističke podrške gdje je to neophodno ugrađene su logističke jedinice, radi poboljšanja izravne podrške. U brigadi zračnih snaga pored postojećih jedinica ugrađena je dodatna letačka satnija radi boljeg pokrivanja cijele BiH.

U skladu sa ne i Oružane snage BiH nastavit će rad na izradi plana za provedbu Pregleda obrane i nove strukture Oružanih snaga BiH, kao i na izradi akcijskog plana provedbe Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, navodi se.