Poznati britanski vrtlar Monty Don podijelio je nekoliko jednostavnih savjeta za bolji cvat orhideja ljeti, a može im čak pomoći da cvjetaju puno dulje nego inače.

- Dobra je ideja dati im slabu tekuću otopinu morske trave umjesto normalnog zalijevanja svakih nekoliko tjedana tijekom ljeta -

Naime, orhideje aktivno rastu ljeti, a gnojivo od morskih algi će im dati potrebne hranjive tvari koje pomažu razvoju korijena i dugotrajnijem cvatu. Gnojivo od morskih algi možete kupiti u trgovini ili napraviti napraviti sami tako da ekstraktu morskih algi dodate vodu. Ekstrakt morskih algi, ako živite na obali, možete jednostavno napraviti sami od algi koje su tipične za Jadran poput morske salate, mjehuraste alge ili cistozire. Postupak je sljedeći: alge stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite da se namaču preko noći. Prebacite ih lonac za kuhanje, napunite vodom i kuhajte na laganoj vatri sat vremena. Procijedite pa ostavite da se ohladi i dobili ste savršeni ekstrakt algi koji dodatno razblažite vodom prilikom zalijevanja orhideja.

Monty Don ističe da je vrlo važno ljeti pravilno zalijevati orhideje.

- Zalijevajte ih u sudoperu ili na dasci za ocjeđivanje, pustite da višak vode iscuri i zatim ih vratite na mjesto gdje inače rastu. Neka voda obavezno bude sobne temperature - savjetuje poznati vrtlar.