Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban poručio je u utorak da su u ponedjeljak navečer u Berlinu napadnute europske vrijednosti.

"Jučer nisu napadnuti samo građani Berlina, nego i cijela Europa i naše zajedničke kršćanske vrijednosti", napisao je Orban u poruci sućuti kancelarki Angeli Merkel.

Orban, najglasniji europski državnik kada je u pitanju zaustavljanje useljavanja u Europu i žestoki kritičar politike otvorenih vrata Angele Merkel, poručio je da želi raditi s Njemačkom u interesu europske sigurnosti.

I ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je poslao sućut kancelarki Merkel i kazao da je šokiran tim brutalnim i ciničnim napadom na civile.

Vozač kamiona koji je u ponedjeljak navečer na božićnom sajmu u Berlinu usmrtio 12 i ozlijedio pedesetak osoba pakistanski je izbjeglica, koji je u Njemačku stigao krajem prošle ili početkom ove godine preko tzv. balkanske rute, javljaju njemački mediji u utorak pozivajući se na sigurnosne službe.

„Vozač kamiona Navid B. rođen je 1993. i najvjerojatnije je u veljači preko Balkanske rute kao izbjeglica stigao u Njemačku gdje je prvo registriran u Passauu“, javlja dnevnik Bild pozivajući se na sigurnosne službe.

Javni servis ARD javlja da je pakistanski izbjeglica u Njemačku stigao na Staru godinu 2015. te da je vlastima već poznat zbog „sitnog kriminala“. Osumnjičeni je već prevezen u Karlsruhe, gdje bi mu u Glavnom državnom odvjetništvu tijekom dana trebao biti određen pritvor.