Mađarski premijer Viktor Orban dobio je poziv da dođe u Europski parlament, na raspravu o izvanrednom stanju koje je uveo u svojoj zemlji zbog epidemije novog koronavirusa i utjecaja tih mjera na osnovna prava i slobode.

Europsko vijeće i Europska komisija u četvrtak trebaju predstaviti deklaraciju o tom pitanju, poslije čega će biti održana debata na plenarnom zasjedanju EP-a, naveo je predsjednik EP-a David Sassoli u pismu upućenom Orbanu, prenosi Beta.

Mađarski Parlament je krajem ožujka usvojio zakon koji Orbanu omogućuje da do daljnjeg vlada ukazima u okviru izvanrednog stanja uvedenog u borbi protiv koronavirusa.

Takva ovlaštenja izazvala su zabrinutost predsjednice EK-a Ursule fon der Layen.

Orban, čija je zemlja redovno na meti kritika zbog kršenja vladavine prava, poznat je i po izjavama protiv EU-a.

Sassoli je rekao da je, po pravilima EP-a, za rasprave te vrste potrebno sudjelovanje predsjednika države ili vlade zemlje o kojoj se vodi debata.

Predsjednik EP-a je dodao da, uprkos pandemiji, sudjelovanje ne može biti na daljinu, pošto je tako odlučeno na konferenciji predsjednika raznih zastupničkih grupa.

Orban je početkom travnja naveo da je za EU, koju je nazvao “staklenim zvonom Bruxellesa”, bolje da se bavi borbom protiv koronavirusa nego da se bavi Mađarskom, poslije kritika upućenih na njegova ovlaštenja tijekom izvanrednog stanja.

(Fena)