Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će se oporbene stranke ujediniti u pokušaju da na parlamentarnim izborima 8. travnja svrgnu s vlasti njegovu stranku Fidesz, koja je pretrpjela neočekivan poraz na lokalnim izborima te da će pretvoriti Mađarsku u utočište za imigrante.
 
Orbanov vladajući Fidesz na predstojećim parlamentarnim izborima traži treći uzastopni mandat za sastavljanje vlade. Stranka vodi u ispitivanjima javnog mišljenja, ali je pretrpjela neočekivan udarac na lokalnim izborima u nedjelju kada je neovisni kandidat, kojega podupire oporba, pobijedio Fideszovog kandidata za gradonačelnika.
 
Politički analitičari su rekli da bi rezultati na lokalnim izborima mogli promijeniti dinamiku unutar oporbe, koja je dosad s mukom pokušavala oformiti bilo kakvu ozbiljniju izbornu frontu.
 
Orban je za državni radio rekao da će se rascjepkane oporbene stranke ujediniti i u svakoj izbornoj jedinici izaći s jednim kandidatom koji će se suprotstaviti Fideszovom.
 
Oporba podržava imigraciju

Agencija Reuters navodi da najjača oporbena stranka Socijalisti, nacionalistički Jobbik i manje liberalne stranke do sada nisu zajedno nastupali na nacionalnoj razini protiv Fidesza.
 
"Ovo izbori bili su laboratorijska proba i to će biti ponovljeno u nekoliko izbornih jedinica", rekao je Orban. "Na kraju će u svakoj izbornoj jedinici biti oporbeni kandidat koji podržava imigraciju... I naš kandidat koji se protivi imigraciji."
 
On je kazao da će u slučaju da Mađarska postane "zemlja imigranata", to donijeti "teror, žene i djevojke više neće biti sigurne, a naš kulturni identitet će oslabiti i polako ispariti".
 
Orban je ustvrdio da će oporba koristiti financijska sredstva američkog milijardera Georgea Sorosa uz pomoć stranih medija koji djeluju u Mađarskoj.
 
Fidesz se za treći mandat na parlamentarnim izborima 8. travnja nastoji izboriti snažnom protuimigrantskom kampanjom, u kombinaciji s obećanjima rasta izdvajanja za povećanja plaća i mirovina.