Premijer Mađarske Viktor Orban nazvao je odluku Europskog suda pravde nepravednom, rekavši da su "ilegalni migranti draži Bruxellesu nego europski građani".

Podsjećamo, Europski sud pravde je u četvrtak priopćio odluku o kažnjavanju Mađarske s 200 milijuna eura jer ne primjenjuje zajedničku politiku EU prema azilantima.

"Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 milijuna eura i kaznu od milijun eura po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde", navodi se između ostalog u priopćenju suda.

Orban se oglasio na društvenoj mreži "X" i prokomentirao ovu odluku.

"Odluka Europskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 milijuna eura plus jedan milijun eura dnevno za obranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni europski građani", napisao je Orban.

Glasnogovornica Europske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper je rekla da EK očekuje da će se Mađarska protiviti toj odluci.

"Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava poduzeti da bi ispunila danas donesenu presudu", rekla je Hiper.

Portparol Europske komisije Balaž Ujvari rekao je kako će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od proračunskih izdvajanja EU toj zemlji.