Mađarska se treba pripremiti za produljen rat u susjednoj Ukrajini, rekao je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban i kritizirao sankcije Europske unije Rusiji za koje kaže da su imale suprotan učinak i utjecale na veće cijene energenata.

Orban, dugo u sukobu s EU zbog nekih njegovih politika koje Bruxelles smatra antidemokratskim, pozvao je na primirje i rekao da sankcije Rusiji zadaju udarac europskom gospodarstvu.

Orban je izabran za četvrti uzastopni mandat u travnju, a sada se suočava sa sve većom inflacijom, padom povjerenja potrošača i izgledima za recesiju iduće godine.

Rekao je parlamentu da ne iznenađuje što padaju europske vlade, misleći na izbore u Italiji u nedjelju nakon kojih se čini da će Giorgia Meloni voditi najdesniju talijansku vladu od Drugog svjetskog rata.

"Sa sigurnošću možemo reći da su Europljani zbog sankcija postali siromašniji, dok Rusija nije pala na koljena", rekao je Orban. "Ovo oružje je imalo suprotan učinak, sankcijama je Europa pucala sama sebi u nogu", naglasio je.

"Čekamo odgovor, cijela Europa čeka odgovor iz Bruxellesa koliko dugo ćemo to raditi", rekao je Orban dodavši da je vrijeme za razgovor sa Sjedinjenim Državama o sankcijama, prenosi Index.hr.