Tko je sve građanima u Bosni i Hercegovini prodavao potvrde o cijepljenju protiv Covid-19 i koliko je za to uzimao novaca, radi li se o pojedinačnim slučajevima ili organiziranim grupama, tko ih je sve kupovao, pitanja su kojima se od pandemije do danas bavi bh. pravosuđe.

Tužiteljstvo Zeničko-dobojskoe županije objavilo je više optužnica za nabavku lažnih iskaznica o imunizaciji. Potvrđena je optužnica protiv Ive Benića, jer je u prosincu prošle godine za 100 KM nabavio lažnu ispravu-iskaznicu o imunizaciji sa pečatom Javne ustanove Dom zdravlja Kakanj, ovjerenu faksimilom A. H, doktorice medicine, na kojoj su upisani datumi cijepljenja,, prva i druga doza cjepiva AstraZeneca.

- On je sa svoje e-mail adrese poslao zahtjev e-mailom Javnom zavodu za zdravstvo Republike Hrvatske radi izdavanja EU Digitalnog Covid certifikata, u čijem prilogu je dostavio fotokopiju svoje putovnice i navedenu lažnu iskaznicu o imunizaciji sa kodom o cijepljenju, dakle, lažnu ispravu nabavio radi upotrebe i upotrijebio kao pravu, čime je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave, stoji u optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Kaknju, piše Oslobođenje.

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Mahira Kubata, jer je pribavio lažnu javnu ispravu - iskaznicu o imunizaciji koju nije izdao JU Dom zdravlja Zenica, te je predao zaposlenici Obiteljske ambulante Gračanica.

- Iako je znao da iskaznicu o imunizaciji nije izdao DZ Zenica, zatražio je da mu se izda potvrda o cijepljenju sa QR kodom svjestan da na taj način upotrebljava lažnu javnu ispravu, stoji u optužnici.

Isti sud je potvrdio optužnicu i protiv Belmina Durmiša, koji je u namjeri da od JU Dom zdravlja Zenica dobije QR kod - dokument o potvrdi kompletne imunizacije, od njemu poznate osobe nabavio lažnu javnu ispravu-iskaznicu o imunizaciji.

- Lažnu javnu ispravu je predao svom ocu D. S. da je upotrijebi kao pravu na način da je tokom listopada 2021. godine u više navrata njegov otac istu priložio u JU Dom zdravlja Zenica, obiteljska ambulanta Travnička, medicinskoj sestri P. A, koja je po izvršenim provjerama vjerodostojnosti u sistemu za generisanje QR koda, a potom i u ambulantnom informativnom sistemu (AIS), utvrdila da ona nije validna, zbog čega mu nije izdat dokument o potvrdi kompletne imunizacije - QR kod, stoji u optužnici.

A optužnica je potvrđena i protiv njegovog oca Senada Durmiša.

Podsjećamo da je SIPA u ožujku uhitila devet osoba u akciji Posrednik na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze.

- Pretreseni su stambeni i pomoćni objekti na 13 lokacija, a pronađen je veći broj Covid potvrda i PCR testova, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela, priopćeno je tada iz SIPA.

Iz Tužiteljstva ŽS-a tada su rekli da su “uhićeni osumnjičeni za više koruptivnih krivičnih djela, između ostalog, da su se udružili u grupu i za 200-300 eura posredstvom službene osobe iz JU Dom zdravlja Županije Sarajevo osiguravali izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju u ŽS-u i ZDŽ-u”.

Tada se pričalo kako “cijeli grad zna za uvezanu grupu iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva koja se bavi izdavanjem lažnih Covid potvrda”. Građani su na različite načine pokušavali doći do ovih potvrda, pa su navodno zdravstvene ustanove zvali telefonom i nudili novac u zamjenu za potvrde.

Iz Granične policije su ranije kazali da su tokom 2021. godine evidentirali 105 PCR testova i Covid potvrda za koje su iskazane sumnje u njihovu vjerodostojnost.