Lider najpopularnije talijanske političke stranke Liga i bivši potpredsjednik Vlade Italije Matteo Salvini kritizirao je EU jer odugovlači s donošenjem mjera u borbi protiv pandemije koronavirsa, a zaprijetio je čak i da će zemlja izaći iz EU, prenosi portal Affaritaliani.

„To je ludost. Europi treba još 15 dana da odluči što činiti i kome i kako pomoći, ako uopće i bude pomagala, i to u izvanrednim okolnostima. Ljudi danas umiru od upale pluća, a sutra će možda umirati od neimaštine”, rekao je političar.

Govoreći o ozbiljnim proturječjima unutar Europske unije kada je riječ o mjerama za ublažavanje posljedica pandemije, Salvini je izjavio da „to uopće nije 'unija' nego leglo zmija i čagljeva”.

„Prvo ćemo pobijediti virus, a onda ćemo razmisliti o Europi. Ako bude potrebno, oprostit ćemo se i nećemo reći ni hvala”, kazao je Salvini.

Dan ranije je objavljeno da je talijanski premijer Giuseppe Conte tijekom online konferencije 27 lidera EU odbacio nacrt konačnog dokumenta o mjerama ublažavannja posljedica pandemije koronavirusa. Kolegama je dao rok od 10 dana da pronađu adekvatno rješenje, koje odgovora izvanrednoj situaciji.

Premijer je tom prilikom izjavio da metode koje je EU ranije razvila i koje se odnose na financijsku i ekonomsku politiku pojedinačnih zemalja nisu pogodne za reakciju na aktualne izazove.

Italija je krajem prošlog tjedna prestigla Kinu po broju žrtava od koronavirusa i broj žrtava i dalje raste u velikom broju.

Dnevnik.ba