Nogometaši Hajduka nisu se uspjeli plasirati u 4. pretkolo Europske lige nakon što su u uzvratnom susretu 3. pretkola izgubili u Bukureštu od FCSB-a sa 1:2 (0:0).

Oba gola za FCSB postigao je Harlem Gnohere, prvog u 55. minuti iz kaznenog udarca, a drugog u trećoj minuti nadoknade, dok je strijelac za Hajduk bio Ahmed Said u 81.

Kako je prva utakmica prije tjedan dana u Splitu okončana bez pogodaka, gol Gnoherea u sudačkoj nadoknadi odveo je bivšu Steauu u posljednje, 4. pretkolo Europske lige.
 


Hajduk su doslovno sekunde dijelile od prolaska u 4. pretkolo i dvije utakmice protiv bečkog Rapida, no pogreška vratara Posavca koji je krivo procijenio let lopte nakon centaršuta Benzara koštala je splitski sastav produžetka boravka u Europi.

Tijekom prvog poluvremena niti jedan sastav nije uspio zaprijetiti suparničkim vratima iz otvorene igre, već su najopasnije situacije stvorene nakon udaraca iz kuta. U 21. minuti za Hajduk je zaprijetio Vučur, no njegov udarac glavom s pet metara išao je ravno u rumunjskog vratara. Korner Teixeire u 40. minuti prošao opasno kroz peterac Splićana, no srećom nitko od njegovih suigrača nije uspio doći do lopte.

Za 11-erac kojim je domaći sastav poveo krivac je Mijo Caktaš koji je prilično nepotrebno igrao rukom u svom kaznenom prostoru u duelu s Benzarom. Posavec je pročitao stranu u koju će Gnohere pucati, ali udarac je bio iznimno precizan.

Nakon primljenog pogotka Hajduk je krenuo ofenzivnije prema vratima domaćin i tako ostavio dosta prostora na svojoj polovici igrališta. Rumunji nisu uspjeli iskoristiti niti jedan od brojnih protunapada za 2:0, a za to su bili kažnjeni u 81. minuti. Jairo je lijepo prošao po desnom krilu i uputio odličan ubačaj na peterac gdje je natrčao Said i silovito glavom zatresao mrežu.

Sa 1:1 je Hajduk imao prolazak dalje zbog gola u gostima, a taj je rezultat vrijedio sve do treće minute sudačke nadoknade kada je ubačaj Benzara preletio Posavca, a na drugoj vratnici je loptu spremno dočekao Gnohere i odveo rumunjski sastav u 4. pretkolo.
Sarpsborg šokirao Rijeku

Nogometaši Rijeke nisu uspjeli izboriti plasman u završnu rundu kvalifikacija za plasman u Europsku ligu nakon što su u uzvratnom susretu trećega pretkola na Rujevici izgubili 0:1 od Sarpsborga. Prva je utakmica završila 1:1 pa norveška momčad ide dalje s ukupnoh 2:1.

Pogodak odluke postigao je Patrick Mortensen u 84. minuti.
Zenit i Sevilla prošli, Feyenoord ispao

Nogometaši Zenita nadoknadili su četiri gola zaostatka iz prve utakmice trećeg pretkola Europske lige pobijedivši nakon produžetaka Dinamo iz Minska 8-1.

Uvjerljiva je bila i Sevilla koja je na gostovanju pobijedila Žalgiris 5-0, dok je Trenčin priredio iznenađenje izbacivši Feyenoord.

Zenit je u prvom susretu u Minsku neočekivano izgubio 0-4, no u uzvratu je nakon 90 minuta igre slavio istim rezultatom izborivši produžetak. Rusi su od 72. minute igrali s igračem manje nakon što je isključen Paredes koji je u 22. minuti zabio vodeći gol na utakmici. Na 2-0 je povisio Noboa u 66. minuti, a potom je Dzjuba u 75. i 79. minuti zabio još dva gola.

Kada je Yahaya u 99. minuti smanjio na 4-1 činilo se kako će bjeloruski sastav prirediti senzaciju. No, Zenit je u preostalih 20 minuta zabio čak četiri gola i izborio prolaz. Strijelci su bili Driussi (109), Dzjuba (115) i Mak (120-11m, 120+3).

Sevilla je rutinski odradila gostovanje u Vilniusu pobijedivši Žalgiris 5-0 nakon što je u prvom susretu slavila 1-0. Sevilla je sve riješila u prvih sedam minuta postigavši dva gola, a do konca poluvremena postigla je još jedan pogodak. U nastavku susreta Andalužani su zabili još dva gola. Po dva gola su zabili Nolito (6, 83) i Pablo Sarabia (7, 44), a među strijelce se upisao i Guilherme Arana (80).

Bešiktaš se provukao u Linzu protiv LASK-a postigavši pogodak za prolaz u sudačkoj nadoknadi. Turski sastav je u prvom susretu slavio 1-0, no LASK je golovima Joaoa Victora (42) i Dominika Friesera (69) nadoknadio zaostatak. Kada se već činilo kako je LASK proći dalje, Negredo je u sudačkoj nadoknadi zabio za 2-1.

Od Europe se iznenađujuće oprostio Feyenoord koji nije uspio nadoknaditi poraz 0-4 kod Trenčina. U uzvratnom susretu bilo je 1-1 i slovački sastav ide dalje. Domaćin je poveo u osmoj minuti golom Erica Botteghina, a no minutu kasnije izjednačio je hrvatski nogometaš Antonio Mance.

Rezultati uzvratnih susreta trećeg pretkola Europske lige:

Kairat (Kaz) - Sigma Olomouc (Češ) 1-2 ( ukupno 4-1 za Sigmu)
Progres Niederkorn (Luk) - Ufa (Rus)  2-2 (ukupno 4-3 za Ufu)
AEK Larnaca (Cip) - Sturm Graz (Aut) 5-0 (ukupno 7-0 za AEK)
HJK Helsinki (Fin) - Olimpija (Slo) 1-4 (ukupno 7-1 za Olimpiju)
Kopenhagen (Dan) - CSKA Sofija (Bug) 2-1 (ukupno 4-2 za Kopenhagen)
Universitatea (Rum) - RB Leipzig (Njem) 1-1 (ukupno 4-2 za Leipzig)
CFR Cluj (Rum) - Alaškert (Arm) 5-0 (ukupno 7-0 za Cluj)
Molde (Nor) - Hibernian (Ško) 3-0 (ukupno 3-0 za Molde)
Zenit (Rus) - Dinamo Minsk (Blr) 8-1 prod. (ukupno 8-5 za Zenit)
Suduva (Lit) - Spartaks Jurmala (Lat) 0-0 (ukupno 1-0 za Sudovu)
Midtjylland (Dan) -  The New Saints (Wal ) 3-1 (ukupno 5-1 za Midtjylland)
APOEL (Cip) -  Hapoel Be'er Sheva (Izr) 3-1 (ukupno 5-3 za APOEL)
Kukesi (Alb) -  Torpedo Kutaisi (Gru) 2-0 (ukupno 5-4 za Torpedo)
Žalgiris (Lit) - Sevilla (Špa) 0-5 (ukupno 6-0 za Sevillu)
Maccabi Tel Aviv (Izr) -  Pjunik (Arm) 2-1 (ukupno 2-1 za Maccabi)
Luzern (Švi) - Olympiakos (Grč) 1-3 (ukupno 7-1 za Olympiakos)
Dinamo Brest (Blr) - Apollon (Cip) 1-0 (ukupno 4-1 za Apollon)
LASK (Aut) - Bešiktaš (Tur) 2-1 (ukupno 2-2 i Bešiktaš zbog gola u gostima ide dalje)
Zrinjski (Bih) - Ludogorec (Bug) 1-1 (ukupno 2-1 za Ludogorec)
F91 Dudelange (Luk) - Legia Varšava (Polj) 2-2 (ukupno 4-3 za F91)
Atalanta (Ita) - Hapoel Haifa (Izr) 2-0 (ukupno 6-1 za Atalantu)
Brondby (Dan) -  Spartak Subotica (Srb) 2-1 (ukupno 4-1 za Brondby)
Basel (Švi) - Vitesse (Niz) 1-0 (ukupno 2-0 za Basel)
Lech Poznanj (Polj) - Genk (Bel) 1-2 (ukupno 4-1 za Genk)
Maribor (Slo) - Rangers (Ško) 0-0 (ukupno 3-1 za Rangers)
Steaua (Rum) - Hajduk (HRV) 2-1 (ukupno 2-1 za Steauu)
Partizan (Srb) - Nordsjælland (Dan) 3-2 (ukupno 5-3 za Partizan)
Rapid Beč (Aut) - Slovan Bratislava (Slk) 4-0 (ukupno 5-2 za Rapid)
Feyenoord (Niz) - Trenčin (Slk) 1-1 (ukupno 5-1 za Trenčin)
Gent (Bel) - Jagiellonia Bialystok (Polj) 3-1 (ukupno 4-1 za Gent)
Bordeaux (Fra) - Mariupol (Ukr) 2-1 (ukupno 5-2 za Bordeaux)
Rosenborg (Nor) - Cork City (Irs) 3-0 (ukupno 5-0 za Rosenborg)
Rijeka (HRV) - Sarpsborg 08 (Nor) 0-1 (ukupno 2-1 za Sarpsborg)