Proteklih dana u bh. medijskom prostoru tiho se čuje mogućnost ponovnog uvođenja lockdowna, što bi, za gospodarstvenike, kako navode, imalo nesagledive posljedice.

"Nažalost kod dosta gospodarskih grana na sceni je tihi lockdown jer postoji mnogo ograničenja. Potražnja zbog teških psiholoških posljedica s kojima se suočava stanovništvo svodi se na najnužnije. Zbog raznih ograničenja koje poduzimaju zemlje iz okruženja pa i članice EU dodatno usložnjavaju status našeg gospodarstva. Naše gospodarstvo je dosta krhko. Na svu sreću do sada je pokazalo visok stupanj elastičnosti na promjene koje se događaju. Dijelim mišljenje najvećeg dijela poslovne zajednice da lockdown ne treba uvoditi do velikog zora", naglašava Ramiz Karić, predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca Tuzlanske županije za Klix.ba.

Iz Grupacije poslodavaca Tuzlanske županije stava su da je neophodno pooštriti primjenu provođenja epidemioloških mjera u cilju ublažavanja mogućih nesagledivih posljedica, a novi lockdown bi sasvim sigurno doprinio povećanju broja gospodarskih subjekata koji bi nestali s poslovne scene Bosne i Hercegovine.