Općina Tomislavgrad prikuplja izvorne ratne fotografije, dokumente i video snimke kako bi ih dostavili dr. sc. Iliji Vučuru s Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskoga centra u Zagrebu, koji vodi projekt izrade monografije o ratnoj brigadi ''Kralj Tomislav'' iz Tomislavgrada.

Već nekoliko mjeseci u prostorijama Radio Tomislavgrada vrše se audio i video snimanja svjedočanstva izravnih sudionika od početnih priprema za obranu, početka rata, utemeljenja Brigade, preustroja u 79. domobransku pukovniju, do kraja Domovinskoga rata.

Svjedočanstva

''Svjedočanstva su jako važna kako bi u konačnici dobili kvalitetnu monografiju koja će biti najbolji dokaz zašto je Brigada kralja Tomislava i bila to što je – najbolja i najorganiziranija brigada HVO-a, na koju smo svi tako ponosni'', poručili su iz Ureda načelnika Općine Tomislavgrad.

Jedan od inicijatora izrade monografije je dr. sc. Ilija Vučur iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra iz Zagreba koji je u rujnu prošle godine prezentirao u Tomislavgradu svoj dosadašnji rad na izradi monografije o Brigadi kralja Tomislava.

Tom prigodom Vučur je naglasio kako je jako važno da svi sudionici radnih događanja zapišu svoja sjećanja, prikupljaju i dostavljaju fotografije, ali i video materijale koje imaju.

Bez rokova

Ratni zapovjednici te predstavnici braniteljskih udruga su se složili kako monografiju treba uraditi što kvalitetnije, stoga se ne treba ograničiti rokovima i žuriti sa završetkom ovoga zahtjevnog posla.

Iz Općine Tomislavgrad pozvali su branitelje koji posjeduju izvorne ratne fotografije, dokumente ili video snimke da ih dostave u zgradu Općine Tomislavgrad kako bi ih kopirali i u konačnici dostavili dr. sc. Iliji Vučuru s Hrvatskoga memorijalno dokumentacijskoga centra u Zagrebu.

''Sve ovo možete dostaviti svakim radnim danom u zgradi Općine Tomislavgrad, drugi kat, ured br. 28. ili pak putem e-maila na adresu [email protected]. Sve će biti kopirano i vraćeno”, stoji u pozivu Općine Tomislavgrad.