Na protekloj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rame kao točka dnevnog reda našla se Informacija o realizaciji Programa poticaja za zapošljavanje 31.12.2023. godine.

Od realiziranih poticaja najviše pozornosti i nelogičnosti privlače poticaji koji su dani Rama-texu u iznosu od 1.600.000,00 KM. Uz navedeni poticaj općina Prozor-Rama ponovno je kupila objekt za iznos od 1.300.000,00 KM. Nije teško izračunati da je općina u ovo poduzeće u propadanju uložila 2.900.000,00 KM.

Unatoč poticajima koje je to poduzeće dobilo od naše Općine, pa i pomoći pri kupovini novog pogona u Prozoru,  dolazi do procesa zatvaranja i prodaje tog pogona u općini krajem 2023. godine.

Upozoravamo na činjenicu da stavke iz potpisanog Ugovora i donesenih Odluka između tvornice i Općine nisu i neće biti realizirane.

Tijekom 2017. godine Općinsko vijeće je donijelo Odluku o dodjeli grant sredstava za zapošljavanje po Programu pokretanja novog pogona proizvodnje tekstilnih proizvoda „Rama tex“ Prozor – Rama.

Po navedenoj Odluci Rama-tex se obvezuje imati uposleno novih 55 radnika kontinuirano u periodu od najmanje 8 godina od dana zasnivanja radnog odnosa.

Uz prethodne ugovore tvornica  treba imati uposlenost od ukupno 180 radnika što nije ispoštovano.

Odluke nisu ispoštovane, niti je protekao rok od 8 godina, poticaji isplaćeni, a novi pogon zatvoren krajem 2023. godine i prodan.

Zahtijevamo poseban istražni postupak zbog nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava.

Zbog ovakvog načina rada Načelnik ne želi da se sjednice Općinskog vijeća prenose javno putem Radio Rame kako mnoge negativne činjenice ne bi došle u javnost.  

Ovakvim ponašanjem vladajuće garniture naša općina dovedena je u red najnerazvijenijih općina  s konstantnim smanjenjem stanovništva čime ujedno ostaje i bez radne snage.

Ne pomaže što imamo najveći proračun po glavi stanovnika.

Briga za ramski narod svela se na bogaćenje određenih pojedinaca kroz ramski proračun. Vjerujemo da će to ubrzo doći na naplatu.

OO HDZ BiH Rama