Općina Neum se priključila pokretu protiv nedavno izabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a za odluku da se proglasi nepoželjnim u općinskom vijeću glasala su i dvojica dojučerašnjih Komšićevih stranačkih kolega iz Demokratske fronte kojoj je na čelu.

Na sjednici općinskog vijeća Neuma točno tri mjeseca od izbora Komšića u Predsjedništvo BiH donesena je odluka da se proglasi personom non grata. Za tu je odluku glasalo svih 17 vijećnika u Općinskom vijeću Neuma od kojih su i dvojica donedavnih članova Demokratske fronte Ivan Stanković i Stipe Čapeta. Stanković i Čapeta napustili su DF kojemu je na čelu Željko Komšić.

Ovu odluku donijelo je ranije 25 hrvatskih općina i pet županija

Neum je posljednja od većinskih hrvatskih općina koja nije donijela odluku da se Komšića proglasi nepoželjnim jer je za hrvatskog člana predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka.

Ranije je ovakvu odluku donijelo 25 hrvatskih općina i pet županija, a u Mostaru je organiziran prosvjed protiv Komšićeva nametanja Hrvatima na kojemu je bilo oko 10.000 sudionika te je pokrenuta akcija #SejdoKomsic nije moj predsjednik.

U više hrvatskih središta u BiH istaknuti su plakati s prekriženim Komšićevim likom.

Aktivisti pokreta #SejdoKomsic, prema najavama, svakog 7. u mjesecu obilježavat će bošnjačko nametanje Komšića za predstavnika Hrvata, pa su u brojnim gradovima diljem BiH osvanuli plakati i različite političke poruke kako on predstavlja simbol institucionalnog, zakonskog i političkog nasilja nad bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Hrvati u BiH Komšića, probošnjačkog političara hrvatskih korijena, uspoređuju s bivšim komunističkim predstavnikom kosovskih Albanaca Sejdom Bajramovićem kojega je mimo volje toga naroda u savezno Predsjedništvo ugurao Slobodan Milošević.