Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama, između 18 točka dnevnog reda, našlo se i Izvješće o ostvarivanju prihoda i izvršenju rashoda proračuna za prvih šest mjeseci u 2014. godini. Iz izvješća prezentiranih vijećnicima vidljiva je sva rastrošnost i nebriga vlasti, koja je većinu sredstava, umjesto u razvojne projekte, usmjerila na vraćanje dugova iz prethodnih godina i na plaćanje troškova administracije.

Posebno je zabrinjavajuće da izvršenje sadrži  čitav niz prikrivenih stavki iz kojih se ne mogu jasno očitati prikrivena dugovanja, ali se jasno iščitava nesposobnost aktualne vlasti u planiranju proračuna.  Rezultat nesnalaženja u jasnoj viziji usmjeravanja proračunskih sredstava je  da svaki dan imamo sve veći broj nezaposlenih, veći broj socijalnih slučajeva, sve veći odlazak mladih na rad u inozemstvo, veći mortalitet od nataliteta, nema poduzetničkog duha i pozitivne klime za ekonomski razvoj općine. 

Umjesto da su proračunska sredstva ulagana u poboljšanje klime u gore navedenim segmentima, novci su dobrim dijelom otišli u vjetar, a nažalost, dobar dio je završio i u džepovima ramske općinske vrhuške. Upravo bi jasnom vizijom Općina koja vodi računa o zaposlenosti, trebala,  odnosno morala osigurati veća sredstva za zapošljavanje i poticanje upošljavanju. Prema jučer prezentiranom izvršenju za zapošljavanje je utrošeno 78 tisuća KM od predviđenih 400 tisuća, a predlagač se nije potrudio dostaviti ni informaciju kome su i ta sredstva dodijeljena.

Budući da su osigurali egzistenciju sebi  i svojim potomcima, općinsku vrhušku malo brine što nam mlađi i školovani ljudi napuštaju općinu, te većinom završavaju kao konobari i građevinski radnici po raznim inozemnim destinacijama. Također je vidljivo da su pojedine stavke po izvršenju dobrano probijene, kao što su troškovi prijevoza, troškovi sportskih klubova i udruženja, Dom zdravlja, Vatrogasno društvo, JP Pakline, Dom kulture KSC. Ne treba posebno napominjati da uštede nisu ostvareni niti u jednom segmentu.

Znakovito je i slabo izvršenje proračuna jer  se u većinu planiranih projekata mali ili nimalo ulagalo. Tako je primjerice  u izgradnju vodovoda Gornja  Rama, gdje je od predviđenih 550 tisuća KM, izvršeno samo 64 tisuće KM, dok je u uređenje gradskih ulica, od predviđenih 600 tisuća  KM, izvršeno samo 6 tisuća KM.  Gdje su planirani novci, a zna se da je općina dobila znatna sredstava od Elektroprivrede HZ HB, znaju samo oni u općini. Vjerojatno će većina spomenutih sredstava završiti u crnim fondovima HDZ 1990 za predizbornu kampanju i kupovinu glasova. Da ovakve rabote ramskoj devedesetci nisu strane, znamo iz primjera proteklih lokalnih izbora kada su pojedine osobe obilazile ramska kućanstava  i dijelila općinski proračunski novac za glasove.

Kao jedini pozitivni primjer izdvajamo Odluku o osnivanju Agencije za lokalni razvoj općine Prozor-Rama, koja je usvojena  jednoglasno. Napomenimo da su inicijativu za osnivanje Agencije za lokalni razvoj pokrenuli vijećnici HDZ BiH Rama.

Među  osam Informacija različitih općinskih službi, koje su se našle na jučerašnjoj sjednici, posebno izdvajamo informaciju o stanju u  JP „Veterinarska stanica“ d.o.o koja je izazvala opravdanu raspravu o stanju u ovom poduzeću. Kakvo je stanje u Veterinarskoj stanici najbolje znaju ramski uzgajivači stoke. Lijekova u stanici gotovu i nema, kao ni direktora, koji je većinom odsutan. Veterinar na teren izlazi neredovito i čeka se po nekoliko sati.

Posebno je znakovito da se općinska vlast prema svomu direktoru, rečeno veterinarskom terminologijom, ponaša kao prema  trinaestom prasetu, kao da ga je netko drugi doveo u veterinarsku stanicu. Iako se znalo za sklonost trenutnog direktora prema financijskim malverzacijama još iz ratnog i poslijeratnog razdoblja, trenutna općinska vlast je rastjerala sve veterinare, te na čelo veterinarske stanice dovela kontraverznu osobu. Sve govori u prilog činjenici da je direktor sve radnje izvodio uz suglasnost i u dosluhu sa svojim općinskim nalogodavcima.

Jučerašnja sjednica također će ostati u sjećanju jer se po prvi puta u dvije godine javno oglasio profesionalni podizač ruku  uvaženi potpredsjednik vijeća, ne/hvaleći razvoj poljoprivrede na istočnom kraju općine Prozor-Rama. Podsjetimo da njegovo profesionalno podizanje ruke, općinu košta više od 2 tisuće maraka mjesečno.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica, što je jučerašnja informacija i potvrdila, da je sve manji broj djece koja se upisuju u škole. Zabrinjava i podatak 22 srednjoškolca iz naše općine upisuje srednju školu u Uskoplju.

Jučerašnja, po treći put sazivana, sjednica pokazala je da Rama treba snažan zaokret u svakom pogledu, jer u protivnom morat ćemo ići u inozemstvo i pitati naše Ramce što su prioriteti Rame i što možemo uraditi da se vrate svojim domovima.
 
OO HDZ BIH Rama