Na 28. sjednici Općinskog vijeća općine Prozor-Rama, održanoj u utorak 21. srpnja, našla se i točka dnevnog reda rebalans Proračuna općine Prozor-Rama za 2015.  godinu, koji prema usvojenom rebalansu iznosi  27 milijuna maraka.

Iako su vladajući slavodobitno pričali o povijesnom proračunu, potrebno je napomenuti da se u navedenom iznosu nalaze i kreditna sredstva za trenutne radove u gradu Prozoru, koji će se vraćati narednih godina. Istini za volju potrebno je napomenuti da je ovogodišnji općinski proračun uvećan i zbog povećanja sredstava obeštećenja Elektroprivrede HZ HB, čija bi se sredstva trebala ulagati na potopljenim područjima.

Međutim, imajući u vidu ono što se moglo čuti na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama, većina sredstava će otići za krpljačinu proračunskih rupa općinskih ustanova i poduzeća, koja već godinama zbog loše kadrovske i poslovne politike proizvode samo gubitke.

Očito je da će se 27 milijuna raskrčmiti prema željama pojedinaca, pa je tako već umjesto prvotno planiranih tristo tisuća, povećan iznos za izgradnju općinske zgrade na milijun maraka, Dom zdravlja će dobiti dodatnih 600 tisuća maraka za održavanje likvidnosti poslovanja koja je narušena politički motiviranim zapošljavanjima i tako redom.

Nažalost, u čerupanju općinske proračunske kokoške opet će kratkih rukava ostati obični apolitični građani naše općine koji imaju samo jednu želju - kako preživjeti i ostati na svome.

Prijedlozi naših vijećnika da se proračunskim sredstvima potiče demografski oporavak ramskog kraja, koji dolaskom na vlast HDZ 1990 bilježi neslavne rekorde pada broja rođenih i povećanja broja iseljenih, nisu naišli na razumijevanje vladajuće većine.

Vijećnici HDZ BiH su predlagali da se usvoji Odluka o porodiljnim naknadama za novorođenu dijecu koja je predviđala jednokratne novčane pomoći mladim obiteljima u iznosu od 400 maraka za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno  za treće i veći broj djece u iznosu od 700 KM, što je hladno odbijeno.

Ako se uzmu u obzir trenutni pokazatelji broja rođenih u našoj općini, za navedenu svrhu godišnje bi se izdvajalo oko 70 tisuća maraka. Međutim, načelniku i njegovoj sviti je to bilo previše. Očito da načelnika Ivančevića malo interesira tko će šetati ulicama našeg grada. Za pretpostaviti je da će u dogledno vrijeme svi uposleni na području naše općine raditi u općinskoj administraciji i općinskim poduzećima i ustanovama i biti će članovi HDZ 1990 jer će ostali biti primorani na iseljavanje.

Pokazatelj takvog trenda je i činjenica, da bez obzira na visinu prethodnih i ovogodišnjeg proračuna, općinska vlast ne čini ništa na oživljavanju gospodarstva naše općine. O poslovnim zonama, kupovini zemljišta za navedenu namjenu, viziji razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta puno je vladajuća većina ispričala, ali je malo toga konkretno učinila. Očito da općinska vlast provodi smišljenu politiku po kojoj u našoj općini može raditi samo onaj tko je član HDZ 1990, samo onaj gospodarstvenik koji je blizak politici HDZ 1990 može računati na poticaj za zapošljavanje, a svi ostali neka se snalaze kako znaju i umiju. Nažalost za većinu to je iseljavanje.

Imajući u vidu gore navedeno i korake koje vladajuća većina (ne)poduzima, ramski povijesni proračun mogao bi se vrlo lako pretvoriti u proračun za povijesno raseljavanje.

OO HDZ BiH Rama