Sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama održana 26.11.2015. godine još jednom je pokazala da općinska vlast (HDZ1990 i SDA) neće i ne želi nikome reći gdje troše ogromna proračunska sredstva svih građana naše općine.

Već na samom početku sjednice raspravljalo se o Statutu Agencije za razvoj koju je Općinsko vijeće osnovalo još prošle godine. To što je Odlukom o osnivanju navedene Agencije bilo predviđeno da se Statut usvoji u roku od 60 dana, vladajuću većinu nije previše interesiralo, a očito im nije stalo ni do njezina rada. Vjerojatno smo dobili još jednu instituciju čija će isključiva uloga biti zapošljavanje stranačkog kadra HDZ 1990 i SDA.

Rasprava o Nacrtu proračuna za 2016. godinu koji iznosi 19.683.800 KM, nedvosmisleno upućuje na zaključak da načelnik i dalje želi kupovati glasove od naroda kojega je doveo u situaciju da svoju egzistenciju mora tražiti po bijelome svijetu, a pravo na posao mogu imati samo njegovi privilegirani poslušnici. Da je tako najbolje govori stavka proračuna rashodi za plaće u iznosu od 1.915.000 KM na koju bi trebalo dodati i izdavanja ustanovama u koje načelnik prima osobe od povjerenja (Dom zdravlja 600.000 KM, JP Vodograd 300.000 KM, itd.). Takav privilegij nemaju sve ustanove jer načelnik i njegov pomoćnik (za sve), pošto po to, žele zatvoriti Gradsku ljekarnu (u proračunu predviđeno 0 KM), dok Dom zdravlja može dobiti onoliko koliko mu u danom trenutku zatreba novca.

Vladajući ne žele dati odgovor niti na jedno pitanje koje dolazi od oporbenih vijećnika, pa kada vijećnik HDZ-a BiH pita: koje se to povijesno i kulturno naslijeđe štiti sa 70.000 KM prošle, a 100.000 KM ove godine, ili zašto rashodi nisu razloženi analitički, predsjednik vijeća Dželilović odgovara: „dok sam ja bio oporba analitika me zanimala, danas sam pozicija, analitika mi poznata pa i ne moram postavljati pitanja“. Svaki komentar je suvišan!

Ipak, jedno je pitanje uspjelo okupiti sve hrvatske vijećnika, a to je odluka da područje općine Prozor-Rama bude jedno jedinstveno lovište. Zašto se moralo čekati skoro godinu dana da se ova točka nađe na dnevnom redu sjednce Općnskog vijeća, nismo dobili odgovor. Odgovor na ovo pitanje sigurno zna predsjedavajući Vijeća.

Iz izvješća o radu Općinskog vijeća moglo se samo konstatirati da Vijeće nije uspjelo realizirati niti 50% Programa rada koji je usvojen početkom godine. Bitne teme kao što su odluke i propisi koji reguliraju porodiljne naknade ili Pravilnik o dodatnim pravima branitelja nisu ni stavljeni na dnevni red, jer su u Program rada vijeća uvršteni na prijedlog kluba vijećnika HDZ BiH.
Predsjednik Vijeća za ove točke ima opravdanje u činjenici da vijeću nisu niti predloženi od strane načelnika Ivančevića ili nadležnih općinskih službi.  

Do koje razine ide bahatost načelnika govori izjava da bi općina rado ulagala u turizam i infrastrukturu oko jezera, ali im Elektroprivreda neda, pri čemu je svjesno zaboravio činjenicu da upravo ovo poduzeće uplaćuje sredstva u proračun kojima on kupuje glasove ili gradi vile na jadranskim turističkim destinacijama.

Načelniče, upravo ova sredstva trebaju biti uložena u infrastrukturu po obodu Ramskog jezera jer se obeštećenje za potopljeno zemljište namjenski uplaćuje u općinski proračun.
 
OO HDZ BiH Rama