Iako bi Općina Prozor-Rama sa svojim resursima i proračunom trebala biti jedna od najnaprednijih općina, pokazatelji Izvješća o izvršenju proračuna za I. kvartal 2015., koji su predočeni na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama, dokaz su upravo suprotnog. Iz Izvješća je vidljiva bezglavost općinske vrhuške koja svojim izvješćima običnim presipanjem šupljega u prazno, raznim brojkama, bez jasnih pokazatelja stvarnog činjeničnog stanja, pokušava opravdati potrošnju milijunskih iznosa proračunskih sredstava. Nažalost iz predočenog  izvješća je jedino  vidljiv izostanak  ulaganja u poticaj za zapošljavanje i poticaj gospodarskog razvoja. Ovakve konstatacije naših vijećnika dodatno unervozile  općinske čelnike,  a burnost njihove reakcije  bila je na rubu incidenta, tako da je na kraju morala reagirati i predsjednica Etičke komisije. Svi koji su slušali jučerašnji prijenos sjednice bili su svjedoci načelnikove neprimjerene retorike, koji se nije sustezao vrijeđanja vijećnika na osobnoj razini. Tek spominjanje njegove kupovine poslovnog prostora za 2.220 maraka u središtu grada, vratilo ga je u stvarnost i smirilo od daljnjih incidentnih istupa.

Pored Izvješća o izvršenju  proračuna, na dnevnom redu se našla Odluka o visini komunalnih naknada  i Izvješće o stečaju JP Veterinarska stanica. Sjetimo li se nedavno neugodne situacije s Domom zdravlja, a potom Gradske ljekarne, očito je da općinska vlast loše upravlja javnim poduzećima i ustanovama. Danas ide u stečaj Veterinarska stanica, jučer se pokušalo  zatvoriti Gradsku ljekarnu, a sutra tko zna koga? Na sjednici se mogla čuti i informacija da se općina Prozor-Rama povlači iz projekta  JP „Pakline“, dok ostale općine ostaju u projektu.  Izostalo je načelnikovo obrazloženje zašto donosi takvu odluku, a pogotovo nije jasno što je s dosada uloženim, i očito, uzalud potrošenim sredstvima. Sumnju na cijeli postupak baca činjenica da su sva predviđena sredstva za prva tri mjeseca ove godine za navedenu namjenu  već utrošena.

Nažalost ni na ovoj sjednici općinskog vijeća nije bilo mjesta za odluku o dodatnim pravima branitelja, odluku  o oslobađanju od poreza prilikom kupovine prve nekretnine, odluku o gospodarskim zonama ili odluku o olakšicama za poslovanje i poticaje domaćim gospodarstvenicima. Koliko se o navedenom vodi računa pokazuje i činjenica da ni nakon 9 mjeseci o donošenja odluke o osnivanju Agencija za lokalni razvoj, ista još nije profunkcionirala.

Nakon naših dobronamjernih upozorenja na sjednicama općinskog vijeća, a  u navedenom kontekstu može se promatrati i ovo priopćenje, za očekivati je u narednim danima žustru reakciju neformalnog  „Odbora za zaštitu lika i djela načelnika Ivančevića“, koji je nedavno osnovan.  Naravno, oni će za sve okriviti oporbu i županijsku vlast, ali će izostati odgovori gdje je u proteklih 7 godina utrošeno preko 70 milijuna maraka, zašto imamo toliki broj neuposlenih, zašto ne pokrenu gospodarstvo, zašto iz godine u godinu sve više mladih odlazi iz Rame itd itd.
 
OO HDZ BiH Rama