Online kupovina bilježi stalni rast – što ne čudi jer predstavlja kontrast kupovini u shopping zoni.

Skoro sve se može naručivati i plaćati putem interneta, od namirnica iz obližnjeg marketa, do omiljenih odijevnih predmeta ili bilo koje robe iz bilo koje online trgovine na svijetu.

U Bosni i Hercegovini online kupovina postaje sve popularnija - 47% korisnika financijskih usluga u BiH su online kupci i u pogledu pozitivnih iskustva među prva tri su izdvojili: dostupnost bilo gdje (77%), brzinu i uštedu vremena (75%) i jednostavnost (63%) - pokazuje novo istraživanje Mastercarda.

Polovica ispitanika u BiH želi smanjenje troškova za internetske usluge, kao što su streaming sadržaja na zahtjev, aplikacije za plaćanje ili aplikacije koje se koriste na putovanjima, prenosi Indikator.ba.

Prema istraživanju, korisnici financijskih usluga u BiH preferiraju plaćanje karticama za online kupovinu (49%) i platnim karticama po isporuci (39%), dok više od trećine (43%) preferira da online kupovinu plaća aplikacijama za slanje novca.

Također, 58% građana BiH koristi mobilne uređaje za online plaćanja i to obično dva puta mjesečno. Prema istraživanju, 3/4 ispitanika smatra da je mobilni telefon najbolja alternativa platnoj kartici.