Bila je ovo rekordna godina na burzama. Indeksi su u Americi probijali plafone, kineski internetski div Alibaba napravio je najveću inicijalnu javnu ponudu u povijesti, Apple je postao prva tehnološka kompanija koja je probila granicu tržišne kapitalizacije od 700 milijardi dolara, masa novca se zbog gospodarskih problema u Europi i Aziji slila u Ameriku i to upravo u vrijednosnice.

Nikad na svijetu nije živjelo više milijardera nego 2014. Trenutno ih je 2.325, ukupno imaju 7,3 bilijuna dolara i dobili su 123 nova člana. Ali godina nije za sve bila sjajna. Vodeća agencija za istraživanje kretanja u skupini ultrabogataša Wealth-X podvukla je crtu, a najveći su u 2014. zaradili:

1. Jack Ma - 18,5 milijardi dolara
 
Osnivač i vlasnik Alibabe zaradio je više novca nego ijedan čovjek na planetu ove godine. Bogatstvo mu se povećalo 173 posto. Biznis bivšeg učitelja engleskog koji je izmislio internetsku trgovinu u Kini počeo je sa 60 tisuća dolara, a danas vrijedi 29,2 miljiarde. U rujnu je izišao na američku burzu NYSE. Wall Street je tog nevjerojatnog Kineza dočekao ovacijama, Alibabin IPO bio je najveći u povijesti, a Jacka Ma Amerikanci su prozvali svojim novim Forrestom Gumpom.

Vrijednost 2013. - 10,7 milijardi dolara

Vrijednost 2014. - 29,2 milijarde dolara

Rast 173 posto

2. Warren Buffett - 13,5 milijardi dolara

Prorok iz Omahe i veliki učitelj racionalnog ulaganja ove je godine zaradio 23 posto više nego prošle. S udjelima u svemu od Coca Cole do velikih energetski kompanija, njegov Berkshire Hathaway trenutno vrijedi 72,6 milijardi dolara.

Vrijednost 2013 - 59,1 milijarda dolara

Vrijednost 2014. - 72,6 milijardi dolara

Rast 23 posto

3. Bill Gates - 10,5 milijardi dolara

I dalje najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom od 83,1 milijarde dolara među ostalim je profitirao i od dobre godine Berkshire Hathawaya u kojemu ima jedan od udjela koji mu donose novac nakon izlaska iz Microsofta. Gatesov fokus i dalje je filantropija, zahvaljujući radu Fondacije Bill and Melinda Gates na cijepljenju u Indiji, dječja paraliza tamo je gotovo iskorijenjena, rade na širenju cijepljenja protiv malarije i, u još uvijek kontroverznoj inicijativi, cijepljenja protiv HPV virusa.

Vrijednost 2013. - 72.6 milijarde dolara

Vrijednost 2014. - 83.1 milijarda dolara

Rast 14 posto

4. Mark Zuckerberg - 8,4 miljarde dolara

Velika godina za Facebook pamtit će se po trijumfu dionice na burzama, vrtoglavih 19 milijardi dolara koje su dali za kupnju aplikacije WhatsApp i nakon toga uspostavili dominaciju u prometu poruka na društvenim mrežama, sklopili partnerstvo s Publicisom i zauzeli prednost na tržištu mobilnog online oglašavanja i za kraj odlučio Facebook pretvoriti u najjači pretraživač na internetu.

Vrijednost 2013. - 24.7 milijardi dolara

Vrijednost 2014. - 33.1 milijarde dolara

Rast 34 posto

5. Patrick Drahi - 5,1 miljarda dolara

Švicarski telekomunikacijski magnat, “kralj kablova” kako ga zovu francuski mediji, ove je godine kupio portugalski telekom i 42 posto medijske multinacionalke Vivendi i pokrenuo međunarodni višejezični TV kanal koji donosi izraelsku perspektivu svjetskih događaja. Pravi talent Markonaca koji je savio gnijezdo u Rotschild Toweru u Švicarskoj kako bi uživao u poreznim olakšicama, zapravo je financijski inženjering. Carstvo je izgradio na kolosalnom sustavu zaduživanja. Imovina mu vrijedi 9,6 milijardi dolara i u jednoj je godini na Forbesovoj listi bogataša skočio sa 215. na 132. mjesto. Misteriozni Drahi ove je godine povećao bogatstvo za više od polovice.

Vrijednost 2013. - 7,8 milijardi dolara

Vrijednost 2014. - 12,9 milijardi dolara

Rast 65 posto


jutarnji.hr