Ako je Turska najveći sretnik kvalifikacija, a Island, Sjeverna Irska i Albanija najveća iznenađenja, najvećim gubitnici zasigurno su Nizozemci. Nogometna velesila koja je prije godinu i pol dana tijesno od Argentine izgubila u polufinalu Svjetskog prvenstva i Brazilu uzela broncu, nije uspjela dohvatiti čak ni dodatne kvalifikacije. A pričalo se da će ove kvalifikacije biti najlakše do sada.

Čak 24 reprezentacije sudjelovat će na Euru, a tamo neće biti Oranja, prvi put nakon 1984. godine. Znate li gdje je tada bilo Europsko prvenstvo? U Francuskoj. Četiri godine kasnije nisu ništa prepustili slučaju. Generacija koju je vodio legendarni Rinus Michels uzela je naslov u Njemačkoj.

No, što se dogodilo polufinalistu SP-a u samo godinu i pol dana. Skupina se pokazalo nevjerojatno teškom jer su sve tri reprezentacije ispred Nizozemske direktno prošle na Euro. Island i Češka su maestralno odradili kvalifikacije i dva kola prije kraja osigurali prva dva mjesta, a Turska je postala najbolja treća reprezentacija čudesnim raspletom u posljednjim minutama.

Nizozemska je u isto vrijeme doživljavala novu sramotu. Iako je završilo 2:3, Česi su vodili i 3:0 na Amsterdam Areni. Taj treći gol bio je tako simboličan. Robin Van Persie zabio je glavom lijepi gol, ali u vlastitu mrežu. Van Persie je ove sezone simbol Oranja, iz Man Uniteda je otišao u Tursku gdje igrajući za Fenerbahče izgleda kao da su mu sve lađe potonule.

Hiddink ih vodio u propast, Blind dovršio posao

Louis Van Gaal odveo ih je do polufinala u Brazilu, a naslijedio ga je drugi legendarni nizozemski stručnjak Guus Hiddink koji je kvalifikacije otvorio porazom u Češkoj. Nakon toga izgubio je i na Islandu i alarm se počeo paliti. 'Šestica' protiv Latvije bila je samo maska, a potom nisu uspjeli pobijediti ni treći važan susret u skupini, protiv Turske na domaćem terenu.

Očito je Van Gaal prije preuzimanja Manchester Uniteda imao dobitnu formulu u toj kombinaciji starijih igrača i nove generacije. No, isto je tako očito da je nije otkrio Hiddinku. Stari Guus je luto s formacijama, a onda je još ostao i bez Arjena Robbena. To Van Persie, Hunatelaar, Sneijder, Depay, Blind i društvo nisu mogli nadoknaditi.

Dok je LVG shvatio da se s ovom skupinom igrača mora odmaknuti od nizozemske 4-3-3 filozofije, pa je igrao i 3-5-2, Hiddink se vratio starim navikama kombiniravši ih s modernim 4-2-3-1 sustavom, a najviše su mu predbacili da je svojim pomoćnicima dopustio previše miješanja u posao. On je za sve krivio individualne pogreške igrača, a ne sustave, a to nije bio recept za ostanak na klupi.

Prije ljeta je još postojala kakva takva nada. Hiddink je napustio klupu, a zamijenio ga je Danny Blind. No, on se pokazao još gori od Hiddinka. Dok je Turska svoje posljednje tri utakmice protiv najjačih u skupini pobijedila, Nizozemci su u istom razdoblju tri puta osramoćeni. Prvo na svom terenu protiv Islanda (0:1), pa debakl u Turskoj (0:3) i na kraju spomenuta utakmica s Česima.

Nogomet u Nizozemskoj doživio je potpuni kolaps i debakl, jednoglasni je zaključak tamošnjih medija. Šok je bio i kada se njihova reprezentacija nije plasirala na Svjetsko prvenstvo 2002. godine, ali ovo je još gore. Gotovo pola Europe bit će na EP-u, a tamo nema bivšeg europskog prvaka i trostrukog finalista Mundijala, velesile koja je u posljednjih 20 godina izborila isti broj EP-a (5) i SP-a (4) kao i Hrvatska.